Υλικά
- αλάτι
- πιπέρι
- Χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
- 2 φλιτζάνια βρασμένα μαύρα φασόλια
- 3-4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1 φλιτζάνι κομμένο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 καρότο
- 1 κλωνάρι σέλινο κομμένο
- ½ κουταλάκι κύμινο
- ½ κουταλάκι κόλιανδρο
- Από 2 πορτοκάλια τις φέτες ξεφλουδισμένες και χωρίς κουκούτσια
Εκτέλεση
- Βράζετε για 15 λεπτά τα φασόλια και στη συνέχεια τα σουρώνετε και τα ξανά ρίχνετε στη κατσαρόλα.
- Τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά με το ζωμό των λαχανικών.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και ξανθίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε το καρότο, το σέλινο, τον κόλιανδρο και το κύμινο.
- Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές νερό.
- Όλο το περιεχόμενο του τηγανιού το ρίχνετε στα φασόλια.
- Σιγοβράζετε για μισή ώρα ώστε να αναμειχθούν ωραία τα αρώματα.
- Προσθέτετε τις φέτες πορτοκαλιού, πιπέρι, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού.
- Αφήνετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και κρατάτε στην άκρη 1 φλιτζάνι από το ζωμό.
- Με το μίξερ λιώνετε τη σούπα προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο ή όλο από τον ζωμό που κρατήσατε στην άκρη.
- Διαφορετικά ρίχνετε το μείγμα της σούπας στο μούλτι και το χτυπάτε για 1 λεπτό.
- Διακοσμείτε αν θέλετε με μαϊντανό και γιαούρτι.