Υλικά
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 χούφτα κουκουνάρια
- 1 κον-κασέ
- 300 γραμμάρια λουκάνικο χωριάτικο
- 300 γραμμάρια φύλλα από σπανάκι χοντροκομμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κούπες ρεβίθια
- 1/2 κούπας ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ½ κουταλιά του γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Τοποθετείτε από το προηγούμενο βράδυ σε βαθύ μπολ τα ρεβίθια με μπόλικο νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε καλά και τα βάζετε πάλι στο μπολ μαζί με 1 κουταλιά της σούπας κοφτή σόδα φαγητού.
- Αναδεύετε καλά και τα αφήνετε να σταθούν έτσι, περίπου 10-15 λεπτά.
- Ξεπλένετε και πάλι πάρα πολύ καλά και βάζετε τα όσπρια στην κατσαρόλα μαζί με αρκετό νερό και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Όταν αρχίσουν να βράζουν, με κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζετε και κρατάτε μια κούπα από το ζουμί τους.
- Σε βαθύ σκεύος βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη και το δεντρολίβανο περίπου 8 με 10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε το κον κασέ και αφήνετε 5 λεπτά να πάρει μια βράση.
- Έπειτα ρίχνετε μέσα το λουκάνικο σε κομματάκια, τα κουκουνάρια, τα ρεβίθια και το ζουμί που κρατήσατε.
- Αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις, προσθέτετε και το σπανάκι, βράζετε λίγο ακόμη, αλατοπιπερώνετε και σβήνετε τη φωτιά.