Υλικά

  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 χούφτα κουκουνάρια
  • 1 κον-κασέ
  • 300 γραμμάρια λουκάνικο χωριάτικο
  • 300 γραμμάρια φύλλα από σπανάκι χοντροκομμένα
  • Αλάτι
  •  Πιπέρι
  • 2 κούπες ρεβίθια
  • 1/2 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ½ κουταλιά του γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείτε από το προηγούμενο βράδυ σε βαθύ μπολ τα ρεβίθια με μπόλικο νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι να μουλιάσουν.
  2. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε καλά και τα βάζετε πάλι στο μπολ μαζί με 1 κουταλιά της σούπας κοφτή σόδα φαγητού.
  3. Αναδεύετε καλά και τα αφήνετε να σταθούν έτσι, περίπου 10-15 λεπτά.
  4. Ξεπλένετε και πάλι πάρα πολύ καλά και βάζετε τα όσπρια στην κατσαρόλα μαζί με αρκετό νερό και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Όταν αρχίσουν να βράζουν, με κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  6. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζετε και κρατάτε μια κούπα από το ζουμί τους.
  7. Σε βαθύ σκεύος βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη και το δεντρολίβανο περίπου 8 με 10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.
  8. Προσθέτετε το κον κασέ και αφήνετε 5 λεπτά να πάρει μια βράση.
  9. Έπειτα ρίχνετε μέσα το λουκάνικο σε κομματάκια, τα κουκουνάρια, τα ρεβίθια και το ζουμί που κρατήσατε.
  10. Αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις, προσθέτετε και το σπανάκι, βράζετε λίγο ακόμη, αλατοπιπερώνετε και σβήνετε τη φωτιά.