Υλικά

  • 2 κιλά αγριογούρουνο κομμένο σε μερίδες
  • 15 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 καρότο κομμένο σε κύβους
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 λίτρα νερό ή ζωμός κότας
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμμένο
  • 2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβετε το αγριογούρουνο σε μερίδες ή ζητάτε από το χασάπη να το κόψει.
  2. Για το φαγητό αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε την προεργασία μια με δύο ημέρες πριν,  καθώς το αγριογούρουνο για να πάρει γεύση πρέπει να μείνει στο ψυγείο μέσα στο κρασί και τα λαχανικά για κάποιες ώρες, οπότε υπολογίστε πότε  πρέπει να αγοράσετε τα υλικά και πότε θέλετε να το μαγειρέψετε.
  3. Αφού το καθαρίσετε, βάζετε το αγριογούρουνο σε μια λεκάνη μαζί με το κόκκινο κρασί.
  4. Προσθέτετε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο θυμάρι, το δενδρολίβανο, το πιπέρι και το ξύλο κανέλας.
  5. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά το κρέας με τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
  6. Καλύπτετε τη λεκάνη με το καπάκι της ή με μια πλαστική μεμβράνη(μπορείτε αντί για λεκάνη να χρησιμοποιήσετε  πλαστικό μπολ) και αφήνετε το αγριογούρουνο μέσα στο κρασί, με τα λαχανικά και τα μυρωδικά για μια νύχτα τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα για 24 με 30 ώρες.
  7. Όταν βγάλετε το αγριογούρουνο από τη λεκάνη, σουρώνετε το κρέας και κρατάτε το ζουμί.
  8. Βάζετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και περιμένετε να ζεσταθεί.
  9. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα το αγριογούρουνο και το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά.
  10. Το γυρνάτε με ένα πιρούνι και προσέχετε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  11. Στη συνέχεια βγάζετε το αγριογούρουνο από την κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.
  12. Αλευρώνετε το αγριογούρουνο και το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα.
  13. Σβήνετε με τη μαρινάδα από το κρέας που έχετε κρατήσει.
  14. Μόλις τα υγρά ελαττωθούν στο μισό, ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό ή το ζωμό για να συνεχιστεί το βράσιμο του αγριογούρουνου.
  15. Ενώ το κρέας βράζει, ρίχνετε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 6-7 λεπτά.
  16. Μόλις μαλακώσουν, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το αγριογούρουνο και χαμηλώνετε τη φωτιά.
  17. Καλύπτετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνετε το αγριογούρουνο να σιγοβράζει για 2 ½ ώρες ώστε να μαλακώσει.
  18. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ελέγχετε το αλατοπίπερο και αν κρίνετε ότι χρειάζεται,  αλατοπιπερώνετε ξανά.