Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
- 3 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1½ φλιτζάνι τσαγιού βραστό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
- ¾ φλιτζανιού τσαγιού μαύρο ρούμι
- 250 γραμμάρια μπισκότα σαβαγιάρ
- 500 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
- 350 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 50 γραμμάρια τρίμματα κουβερτούρας
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε την προετοιμασία του γλυκού με 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού βραστό νερό.
- Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο βραστό νερό. Προσθέτουμε τα ¾ φλιτζανιού τσαγιού μαύρο ρούμι και αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά.
- Στο μείγμα που έχει γίνει από τον καφέ και το ρούμι, βουτάμε οριζόντια τα μπισκότα μέχρι τη μέση. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε οβάλ ή μακρόστενο (ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχει το δραμιού) σκεύος.
- Την κρέμα γάλακτος πριν τη χρησιμοποιήσουμε τη χτυπάμε στο μίξερ. Αμέσως μετά, με 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, αραιώνουμε το τυρί μασκαρπόνε. Στην κρέμα τυριού που δημιουργείται από το τυρί και την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ρούμι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη στη χτυπημένη κρέμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να στέκεται. Με ένα κουτάλι ενώνουμε τη σαντιγί με την κρέμα τυριού. Με αυτή την κρέμα στρώνουμε από πάνω τα μπισκότα. Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα κουβερτούρας.
- Συνεχίζουμε, βάζοντας δύο στρώσεις μπισκότα και από πάνω μια στρώση κρέμα. Ρίχνουμε το κακάο και την υπόλοιπη σοκολάτα.
- Το τιραμισού πρέπει να μείνει στο ψυγείο μερικές ώρες για να παγώσει και είναι έτοιμο.