Υλικά
- 114 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
- 10 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- 380 γραμμάρια αλεύρι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο για το άλειμμα
- Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
- Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια. Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά.
- Μετά προσθέτουμε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ’ ό,τι χρειάζεται.
- Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά.