Υλικά
- 4 κρόκους αυγών
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (100 γραμμάρια)
- 500 γραμμάρια γάλα πλήρες
- 2 ολόκληρα γαρύφαλλα
- 1 πρέζα κανέλα
- 235 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
- 2 κουταλιές της σούπας μπέρμπον και ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση
- Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε λίγο τους κρόκους για 3-4 λεπτά σε μέτρια εστία, ίσα-ίσα να πιάσει θερμοκρασία, ανακατεύοντας. Αυτό το κάνουμε για να καταστρέψουμε όλα τα μικρόβια ή τον κίνδυνο σαλμονέλας από τον κρόκο.
- Μεταφέρετε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι ασπρίσουν. Στη συνέχεια σιγά-σιγά προσθέστε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και ασπρίσει.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, γαρίφαλο, κανέλα και ζεσταίνετε σε μέτρια εστία μέχρι να πάρει μια βράση. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει το γάλα, αλλά να το ζεστάνουμε.
- Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα αυγού και ανακατεύετε δυνατά με το σύρμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει ελαφρά. Αυτό θα το καταλάβουμε αν στο πίσω μέρος του κουταλιού μένει σταθερό το μείγμα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Εάν έχετε, το βάζετε μέσα στη κατσαρόλα και αφαιρείτε το μείγμα μόλις φτάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου.
- Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Στραγγίζουμε το μείγμα μέσα σε ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τα γαρύφαλλα. Αφήστε τη να κρυώσει για μία ώρα στο ψυγείο.
- Στη συνέχεια προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το μοσχοκάρυδο και το μπέρμπον μαζί με ρούμι ή κονιάκ (Φυσικά αν υπάρχει παιδί στην οικογένεια πριν προσθέστε αλκοόλ αφήνετε ορισμένη ποσότητα χωρίς αλκοόλ).
- Σερβίρουμε το eggnog σε γυάλινα ποτήρια ψηλά ή χαμηλά, με τριμμένο μοσχοκάρυδο και από ένα ξυλάκι κανέλας.