Τεράστιο άλμα έχει κάνει η τιμή του πετρελαίου, καθώς βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών, έπειτα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Παράλληλα, το αμερικανικό δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία και οι παγκόσμιες μετοχές παρέμειναν σταθερές.
Η κίνηση του Τραμπ προκάλεσε ανησυχίες για νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και αβεβαιότητα για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ παρέμενε, ωστόσο, περιορισμένη με την τιμή του χρυσού να υποχωρεί.
Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ξεπέρασε για άλλη μια φορά το επίπεδο του, 3% χάρη στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο αντίκτυπος της απόφαση Τραμπ, σε γενικές γραμμές, παρέμεινε περιορισμένος στις αγορές πετρελαίου και τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 στα 71,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το μπρεντ σημείωσαν άλμα έως 2,8% σε υψηλό τριάμισι ετών στα 77,20 δολάρια.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 47 χώρες, ήταν αμετάβλητος σε ποσοστιαίους όρους και συνέχιζε να καταγράφει μικρές διακυμάνσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,2%.
«Βραχυπρόθεσμα, φαίνεται ότι ο αντίκτυπος από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών περιορίζεται στις αγορές πετρελαίου. Αλλά, δεν τελειώνει το θέμα εδώ», δήλωσε ο Νοριχίρο Φουτζίτο, αναλυτής στην Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
«Οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν διάφορες βιομηχανίες. Και οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ φαίνεται πως πρόκειται να κλιμακωθούν. Αυτά θα αρχίσουν να συγκρατούν τις τιμές των μετοχών», πρόσθεσε.
Η αντίδραση στις ασιατικές αγορές ήταν πιο έντονη καθώς οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλές εταιρίες που έχουν συμφωνίες με το Ιράν. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν αμετάβλητος ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,4%.
Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σημείωσε νωρίτερα άνοδο στο 93,264, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 1,2%.
Τέλος, το ευρώ συνέχισε την πτωτική του πορεία σε νέο χαμηλό τεσσεράμισι μηνών, στο 1,1821 δολάριο, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 4% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της απόφασης Τραμπ η Ασία
Εναλλακτικές πηγές παροχής πετρελαίου προσπαθούν να βρουν οι εταιρίες διύλισης της Ασίας, καθώς ετοιμάζονται για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σημαντικού εξαγωγέα πετρελαίου.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και βασικός προμηθευτής, ιδιαίτερα για εταιρίες διύλισης στην Ασία.
Η απειλή νέων κυρώσεων έρχεται την ώρα που η ζήτηση στη Ασία, την περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ και οι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας- και η Ρωσία -ο μεγαλύτερος παραγωγός- περιορίζουν την προσφορά αργού για να ενισχύσουν τις τιμές.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες μονομερείς κυρώσεις αφού εγκατέλειψαν τη συμφωνία που συνήφθη στα τέλη του 2015, η οποία περιόρισε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων ΗΠΑ-Ευρώπης, οι οποίες περιελάμβαναν αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές του αργού πετρελαίου.
«Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί ελάχιστα μια εναλλακτική συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο Εχσάν Κομάν, επικεφαλής ανάλυσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Mitsubishi UFJ Financial Group.
Κατά τον τελευταίο γύρο των κυρώσεων, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μειώθηκε κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά η χώρα αναδείχθηκε εκ νέου σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου μετά την άρση των κυρώσεων τον Ιανουάριο του 2016.
Από τότε, αύξησε την παραγωγή του, παράγοντας 3,81 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο του 2018, σχεδόν το 4% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι εξαγωγές αργού διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου φέτος.
Αναλυτές αναμένουν τώρα η παραγωγή του Ιράν να μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανάλογα με το πόσες άλλες χώρες θα ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον.