Την αποτύπωση της ακρίβειας στην ενέργεια που επιφέρει ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ελαττώσει κατά το δυνατόν, καθώς το «καλάθι της νοικοκυράς» γίνεται ολοένα και πιο δυσβάστακτο. Για το λόγο αυτό οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες. Το πλαίσιο των πολιτικών παρεμβάσεων κινείται σε δύο κατευθύνσεις: α) ενίσχυση του εισοδήματος β) την εποπτεία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μέσω θεσμικών εργαλείων.
Μήνα μήνα τα νέα μέτρα στήριξης
Οι πιέσεις στην κοινωνία είναι συνεχείς τόσο από την πανδημία, όσο και από την ακρίβεια και το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλούνται δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας, παρεμβαίνοντας εντός των δημοσιονομικών αντοχών, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν στοχευμένες ενισχύσεις στις πληττόμενες κατηγορίες επαγγελμάτων και στα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο δεν προκρίνονται οριζόντιες μειώσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ, καθώς εκτιμάται η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά μεγαλύτερη από το όφελος που προσδοκά η κυβέρνηση.
Ένα από τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι να επιδιωχθεί ένα μορατόριουμ στις ανατιμήσεις κυρίως με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν ένα μικρό περιθώριο απορρόφησης των αυξήσεων.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι κραδασμοί θα επιχειρηθεί να μειωθούν και μέσω του νέου πακέτου στήριξης για επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης και της διασκέδασης, που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα. Και αυτό δεν θεωρείται αμελητέο.
Κατατίθεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Εν τω μεταξύ αύριο (14/1) αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος στη νομοθετική διεύθυνση της Βουλής, ενώ σήμερα (13/1) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελική τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Ανάπτυξης και τους βουλευτές για τις τελευταίες παρεμβάσεις.
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος αφορά σύμφωνα και με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και επιδιώκει να δημιουργήσει εργαλεία ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα το 2022, σημειώνοντας ότι κατά το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις».