Θετικά μηνύματα για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας εξέπεμψαν εγχώριοι και ξένοι κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για το outlook της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη νομισματική πολιτική.

O πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόεδρος της Postbank Βουλγαρίας, Γιώργος Προβόπουλος, αναφερθείς στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημείωσε ότι το Brexit δεν έχει προκαλέσει ζημιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 τρίμηνα, ενώ το 2017 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,5%.

Όπως σημείωσε, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του 2008, οι απώλειες, που υπήρξαν λόγω κρίσης, έχουν σήμερα ανακτηθεί, η αύξηση της απασχόλησης στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την ιδιωτική κατανάλωση που υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.  Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και την μείωση του παραγωγικού κενού, όπως είπε, ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα-μεταξύ 1,3 και 1,5%- από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόνισε ότι οι φόβοι για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα προκαλούσε η παρατεινόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική, δεν επαληθεύθηκαν.

Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση, όπως και να συνεχιστεί περαιτέρω η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.