Στην επέκταση των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα αναφέρεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή.
Η επιστολή Ντράγκι έρχεται στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν την Αθήνα να έχει δεχτεί τη πλειστηρίαση 130.000 ακινήτων σε βάθος τετραετίας.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι τονίζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νίκου Χουντή, ότι «καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώνονταν συχνά διακοπές ή ακυρώσεις πλειστηριασμών, οι ελληνικές αρχές έλαβαν μέτρα προκειμένου να θεσπίσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διενέργεια τόσο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και των παραδοσιακών πλειστηριασμών στα δικαστήρια».
Ο κ. Ντράγκι δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κοινωνικής προστασίας, Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «το επίπεδο προστασίας των ιδιωτών δανειοληπτών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και ιδίως τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (Ν.3869/2010) αποβλέπει στο να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την προστασία των ευάλωτων ελληνικών οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους».
Η εφαρμογή του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, σημειώνει ο κ. Ντράγκι, έχει προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στην πράξη. Αυτό αντιβαίνει στον στόχο της ταχείας διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για παράδειγμα, με τη μη επαρκή αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών από την υποβολή αίτησης υπαγωγής τους σε προστασία ή με τον προγραμματισμό ακροαματικών διαδικασιών στο απώτερο μέλλον εξαιτ�