Για το παράλληλο νόμισμα και το παράλληλο σύστημα πληρωμών έδωσε διευκρινίσεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.
Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ «δεν θα τους επιτρέψω να μιλάνε για παράλληλο νόμισμα». Ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε πως επρόκειτο για ένα σχέδιο «παράλληλων πληρωμών» και όχι για «παράλληλο νόμισμα».
Τόνισε μάλιστα ότι το σχέδιο αυτό παρουσίασε τον Ιούνιο του 2013, στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Χαρακτήρισε μάλιστα το σχέδιο «τόσο καλό που η αντίδραση θα ήταν πολύ θετική ακόμη και αν το παρουσίαζα μέσα στο συμβούλιο της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)».
Επιπλέον είπε πως το ολοκληρωμένο σχέδιο παρουσίασε το Νοέμβριο του 2014 στο σπίτι του κ. Τσίπρα ενώπιον του (νυν) πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.
Τόνισε μάλιστα πως μετά από αυτή την παρουσίαση του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές. Είπε πάντως πως «όλα αυτά έχουν μόνο εσωτερική σημασία» και πως το βασικό, για το οποίο τελικά και έγινε η οριστική πρόταση για να αναλάβει το Οικονομικών, ήταν οι προτάσεις του για «αναδιάρθρωση του χρέους». Προσέθεσε πως του ζητήθηκε και έδωσε ένα 10σελιδο κείμενο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος παράλληλων πληρωμών.
Είπε ακόμη ότι στην τελευταία συνεδρίαση πριν κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015 ο ίδιος υποστήριξε ότι «σύντροφοι είχαμε συμφωνήσει για το σύστημα παράλληλων πληρωμών» και πως εκείνος και ακόμη ένα στέλεχος της κυβέρνησης ψήφισε την άμεση εφαρμογή του, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει ποιο στέλεχος ήταν αυτό.
Ερωτηθείς είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήθελα έξοδο από το ευρώ» και πρόσθεσε πως «παράλληλο νόμισμα εισάγει κάποιος που θέλει να φύγει από το κοινό νόμισμα». Εξήγησε ότι επρόκειτο για ένα σύστημα που θα λειτουργούσε παράλληλα με το ευρώ και πως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό, όπως πχ το πετρέλαιο.
«Το Diem25 έχει υποχρέωση να κατέβει στις εκλογές»
Την ηθική και πολιτική υποχρέωση του Diem25 να κατέβει στις εκλογές εξέφρασε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real.
«Αίσθησή μου είναι ότι, δεδομένου του πολιτικού κενού στο χώρο των ριζοσπαστών ευρωπαϊστών, εκείνων που λένε όχι στην τρόικα αλλά και όχι στην αποδόμηση της Ευρώπης που φέρνει η αποδοχή των διαφόρων μνημονίων, το Diem25 έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να κατέβει τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές. Όμως είναι κατεξοχήν δημοκρατικό και πανευρωπαϊκό κίνημα. Πριν αποφασίσουμε την κάθοδο στις εκλογές θα πρέπει τα μέλη μας από όλη την Ευρώπη να ψηφίσουν κατά πλειοψηφία ότι το Diem25 πρέπει να κατέβει στις εκλογές στην Ελλάδα και αλλού» είπε.