Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε πριν από λίγο πως αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία μονάδα από caa3» σε «caa2», με το outlook να χαρακτηρίζεται θετικό, από ουδέτερο.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση είναι οι εξής τρεις:
«-Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπό το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και η εκταμίευση μίας δόσης 8,5 δισ/ ευρώ τις ερχόμενες μέρες. Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη επίδραση που θα έχει η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει επικείμενες ωριμάνσεις, θεωρούμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως ένα θετικό σημάδι όσον αφορά τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων.
– Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης του 2016, που αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε αναστροφή της τάσης του λόγου χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ το 2016, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Ο Moody’s αναμένει το λόγο χρέους να σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και να μειωθεί από το 2018 και μετά, στη βάση συνεχιζόμενων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
-Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας. Αν και είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη, ο Moody’s αναμένει να δει ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και αθροιστικής απώλειας της παραγωγής άνω του 27% από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα.
Η απόφαση να δοθεί θετικό outlook στην αξιολόγηση «Caa2» αντανακλά την άποψη του Moody’s ότι οι προοπτικές για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους. Οι πιστωτές της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να επεκτείνουν περαιτέρω τους όρους αποπληρωμής προς το EFSF […] αν χρειαστεί μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Η παράταση αποπληρωμής προς τους επίσημους πιστωτές θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος που διακρατούν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».