Το Διεθνές Νομισματικό Tαμείο ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα, γράφει σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με αφορμή το χθεσινό Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Υπερβολική λιτότητα, πρέπει να περικοπεί το χρέος».
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα της Ρώμης, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί κριτική στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά «παραμένει έτοιμο να συζητήσει με τις νομισματικές Αρχές περαιτέρω συνεργασία» σε ότι αφορά την διάσωση της Αθήνας», για να προσθέσει ότι «το Συμβούλιο του Ταμείου πέρασε από ακτίνες Χ τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης, καταλήγοντας, κατά πλειοψηφία, σε ένα συμπέρασμα που δεν φείδεται κριτικών προς πάσα κατεύθυνση, αλλά καθίζει στο εδώλιο κυρίως την λιτότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει, παράλληλα ότι «το μάθημα του 2010- 2106 χρησίμευσε καταλήγει η έκθεση, και προχωρεί και πάλι σε mea culpa σε ό,τι αφορά την υποτίμηση των συνεπειών της λιτότητας, αλλά χωρίς να αποκαλύψει το τι θα κάνει η Ουάσιγκτον» και διερωτάται: «Θα παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης -όπως απαιτεί το Βερολίνο για να το κρατήσει εν ζωή- ή θα αποσυρθεί, δημιουργώντας και πάλι προοπτικές Grexit;».
Η La Repubblica εκτιμά ότι «θα μπορέσουμε να καταλάβουμε κάτι περισσότερο στις 20 Φεβρουαρίου, όταν το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει “πράσινο φως” στις νέες βοήθειες προς την Αθήνα».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Έτορε Λιβίνι «αν βγει μαύρος καπνός, το πρώτο ραντεβού στο οποίο θα μπορέσει να συζητηθεί και πάλι το θέμα, θα πρέπει να είναι τον Μάιο, μετά τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία και πριν από εκείνες (που θα είναι κρισιμότατες) στο Βερολίνο. Και χωρίς νέους πόρους, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλει τις οφειλές 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από δάνεια τα οποία λήγουν τον Ιούλιο».