Στη σκιά του σαφούς μηνύματος από Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και με το Ασφαλιστικό να κρέμεται από μία κλωστή, καθώς όπως όλα δείχνουν οι θεσμοί προσανατολίζονται σε πρόσθετες παρεμβάσεις, συνέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες με τις προσδοκίες για οριστικές αποφάσεις να έχουν χαμηλώσει.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, επιδιώκει να βρει λύσεις μέσα από επαφές κορυφής. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να βρει χρυσή τομή με την επικεφαλής του ΔΝΤ στη συνάντηση που θα έχουν με την Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Επί τάπητος θα τεθεί όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg η φόρμουλα απομείωσης του χρέους αλλά και η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, την βάση της οποίας το Ταμείο φαίνεται να απορρίπτει καθώς εντείνονται οι διαρροές για τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει πρόσθετα μέτρα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και προβάλλει σαν επιχείρημα νέα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των εσόδων. Πέραν αυτού, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να αποφύγουν την λήψη επιπλέον μέτρων 1% του ΑΕΠ για το 2017-2018 αλλά και να βρει λιγότερο επώδυνες λύσεις κατά την θέσπιση παρεμβάσεων 1% του ΑΕΠ που εκκρεμούν με βάση τον προϋπολογισμό του 2016.
Λίγο πριν το «ραντεβού» Τσακαλώτου – Σόιμπλε και ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κορυφαίο στέλεχος των Βρυξελλών ουσιαστικά προανήγγειλε μια «σκληρή» διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, με επίκεντρο όχι μόνο το ασφαλιστικό, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τράπεζες, το δημόσιο, την αγορά ενέργειας και τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί για το 2016 «βλέποντας» δημοσιονομικό κενό 900 εκατ. ευρώ στο οποίο αντιτίθεται η Αθήνα.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την έλευση του κουαρτέτου την ερχόμενη Δευτέρα, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αναβολή από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ που ακολουθεί σκληρή γραμμή για πρόσθετα μέτρα.
Σε καλό κλίμα αλλά με αγκάθια Σόιμπλε – Τσακαλώτος
Οι μεταρρυθμίσεις και η αξιολόγηση βρέθηκε στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την οποία ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την αναζήτηση συμμαχιών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης και του χρέους.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως από τη συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο προέκυψε η διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξελίσσεται ικανοποιητικά, με τις πληροφορίες από το Βερολίνο να κάνουν λόγο για δύο μεγάλα αγκάθια στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος: την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την δημιουργία του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θέμα για το οποίο ο Σόιμπλε σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι υπάρχει καθυστέρηση.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.
Στη συνάντηση αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, κάνοντας λόγο για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.
Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.
Νωρίτερα σήμερα, η Φον Τισενχάουζεν διευκρίνισε πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν δεν συμμετείχε στη συνάντηση των δύο υπουργών στο Βερολίνο. Ο Τόμσεν έφτασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση και σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει σε αυτήν απάντησε αρνητικά.
Η Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε δε όταν ερωτήθηκε αν ο Τόμσεν επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε.
Παράλληλα, Φον Τισενχάουζεν τόνισε πως δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν παραμένει ως απαραίτητη προϋπόθεση για το Βερολίνο.
«Στη γερμανική θέση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. Άλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στη δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η εκπρόσωπος.