«Υπάρχει η βούληση να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί όλα τα μέρη» υποστήριξε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά τις συναντήσεις που είχε στο υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την εμπλοκή που υπάρχει στο θέμα των πλειστηριασμών.
Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση.
Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε να σημειώσει πως η λογική των Θεσμών και της Κομισιόν είναι να προστατευθούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο. Άλλωστε όπως είπε ο ίδιος η διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την ελληνική κυβέρνηση είναι πόσο ευρεία θα είναι η κάλυψη και η προστασία από τους πλειστηριασμούς.
Στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί «έντιμος συμβιβασμός» για το νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας, συνέκλινε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης τελείωσε την Παρασκευή. Συζητήσαμε την πρόοδο που υπήρξε αλλά και για το πρόβλημα που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δυο εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, τόνισε.
Μιλήσαμε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα τεχνικά ζητήματα καθώς και τη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ. Πρέπει να έχουμε μια διακυβέρνηση που διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και την αίσθηση του ελληνικού λαού ότι πρέπει να λεφτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα, γιατί θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τον ίδιο υπάρχουν τρία στοιχεία για να κλείσει:
- Πολιτική θέληση και εθνική αίσθηση κατοχής των μεταρρυθμίσεων
- Τεχνική και διοικητική ικανότητα για να εφαρμοστούν
- Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους