Εν τάχει αναμένεται να πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τις κινήσεις που απαιτούνται για να αποσπάσει το «ναι» των θεσμών και να λύσει σταδιακά το μεγάλο πρόβλημα της τραπεζικής ρευστότητας.
Σήμερα στις 8:00 συνεδριάζουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο πρωθυπουργός, μετά το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο, να αποσπάσει το «ναι» βουλευτών και κομματικών στελεχών.
Στη συνέχεια το κείμενο των μέτρων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που προβλέπει μία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και μία της Ολομέλειας, οι οποίες θα συμπτυχθούν σε μία ημέρα, θα ψηφιστεί από την ολομέλεια το αργότερο μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ακολούθως της έγκρισης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, για μια διαπραγμάτευση – εξπρές ώστε να κλείσουν τη συμφωνία. Όταν και εάν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το τελικό κείμενο θα έρθει εκ νέου προς έγκριση στη Βουλή.
Ήδη βέβαια οι πρώτες αντιρρήσεις έχουν έρθει στο προσκήνιο. Συγκεκριμένα στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, οδηγώντας στην έγκριση κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα της λίστα των μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Λίγο αργότερα μάλιστα η ιστοσελίδα Iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας υποδέχθηκε τα μέτρα με ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το τι θα πράξει στην ψηφοφορία στη Βουλή. Στο κεντρικό της κείμενο με τίτλο το ερώτημα: «Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία με τους θεσμούς;» σημειώνεται ότι «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα». Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η στάση του κ. Λαφαζάνη δεν προδικάζει τη στάση του βουλευτή της Αριστερής Πλατφόρμας στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.