Τις υποψίες που έχουν εδώ και πολύ καιρό οικονομολόγοι και ειδικοί στα φορολογικά θέματα, ότι δηλαδή οι πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύονται με νόμιμο τρόπο τα κενά στους διεθνείς κανόνες φορολογίας για να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε επικράτειες χαμηλής φορολογίας, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν την τάση να καταγράφουν τα κέρδη τους σε χρηματοπιστωτικά κέντρα, τα οποία επιβάλλουν χαμηλή φορολογία, παρά εκεί όπου έχουν πραγματικά το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους.
Οι πολυεθνικές με έσοδα πάνω από 750 εκατ. δολάρια είναι υποχρεωμένες από το 2016 να δημοσιεύουν ξεχωριστά σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται καταστάσεις με τα έσοδα, τα κέρδη και τους φόρους που πληρώνουν, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε διεθνώς υπό τον ΟΟΣΑ για να χυθεί φως στο ζήτημα αυτό.
Η πρώτη εικόνα από την ανάλυση των ανώνυμων και συνολικών στοιχείων αποκαλύπτει μία «δυσαναλογία μεταξύ των τόπων που καταγράφονται τα κέρδη και των τόπων που γίνονται οι οικονομικές δραστηριότητες», ανέφερε ο ΟΟΣΑ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Κατά μέσο όρο, οι πολυεθνικές καταγράφουν στα επενδυτικά κέντρα το 25% των κερδών των ομίλων τους, αλλά μόνο το 4% των εργαζομένων και το 11% των περιουσιακών στοιχείων τους.
Το διάμεσο ύψος των εσόδων ανά εργαζόμενο σε επικράτειες που δεν επιβάλλουν φόρο στις επιχειρήσεις ανερχόταν σε 1,4 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το αντίστοιχο ύψος σε μέρη με φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από 20% ήταν 240.000 δολάρια και σε μέρη με συντελεστή υψηλότερο από το 20% ήταν 370.000 δολάρια.
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα ευρήματα αυτά καθιστούν ακόμη πιο σημαντική την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων – που αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος μεταξύ σχεδόν 140 χωρών – για την καθιέρωση ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων.
Στο 20,6% ο μέσος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων το 2020
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ Corporate Tax Statistics, συνεχίστηκε και φέτος η τάση μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται την τελευταία 20ετία, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, τονίζει η έκθεση.
Ο μέσος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων που ισχύει σε 109 επικράτειες ανέρχεται φέτος στο 20,6% έναντι 20,7% το 2019 και 28% το 2000.
Σε εννιά επικράτειες, μεταξύ των οποίων τη Γερμανία και τη Βουλγαρία, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2000 έως το 2020.
Σε σχέση με το 2019, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε φέτος σε 7 επικράτειες, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν το Βέλγιο (σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες) και η Γροιλανδία (5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ δεν σημειώθηκε αύξηση σε καμία επικράτεια.
Σε 21 επικράτειες ο φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων διαμορφώνεται φέτος στο 30% ή περισσότερο, με την Ινδία να έχει τον υψηλότερο συντελεστή (48,3%, στον οποίο περιλαμβάνεται και η φορολογία των διανεμόμενων μερισμάτων).
Στον αντίποδα, συνολικά 12 επικράτειες δεν έχουν φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις ή έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή.