Αμετάβλητος παρέμεινε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, στις 101,3 μονάδες (στην ίδια τιμή με τον Φεβρουάριο), επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018 και επίσης υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (99,0 μονάδες).
Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, σε αντίθεση με τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση. Αντίστοιχα, στην πλευρά των νοικοκυριών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει ελαφρά, διατηρώντας τη γενική ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.
«Η σχεδόν συνεχής αυτή άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι αναμενόμενη σε προεκλογική περίοδο, με βάση και την εμπειρία από προηγούμενα χρόνια. Στην πλευρά της παραγωγής, η μέτρηση αυτού του μήνα επιβεβαιώνει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη στάση αναμονής, καθώς προσεγγίζουμε μια σύνθετη εκλογική διαδικασία (ευρωεκλογών, περιφερειακών και εθνικών), επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Μετά από την έξοδο, το καλοκαίρι, από το τελευταίο πρόγραμμα, το κλίμα κινείται οριζόντια, άλλοτε με βελτίωση και άλλοτε με επιδείνωση σε επιμέρους κλάδους.
Στο διάστημα αυτό ουσιαστικές και μη αναμενόμενες μεταβολές δεν έχουν επέλθει στην οικονομική πολιτική, με εξαίρεση τη διάσταση ορισμένων παροχών και επιδομάτων. Η πρόσφατη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, με έκδοση 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010 και επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4%, αντανακλά σταδιακά ανερχόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, η χώρα απέχει σημαντικά από την επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης και την ομαλή χρηματοδότησή της, υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας μετα-μνημονιακής παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό και λοιπό οικονομικό περιβάλλον δείχνουν τάση για σχετική επιδείνωση.
Συνολικά, η συνέχιση της τάσης αναμονής στις προσδοκίες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα εξαρτηθεί την προσεχή περίοδο από τις επιμέρους αποφάσεις πολιτικής και την εφαρμογή εκκρεμουσών μεταρρυθμίσεων (όπως για τη διαχείριση “κόκκινων δανείων”, τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και άλλα), καθώς και τις εξελίξεις στις δημοσιονομικές επιδόσεις».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:
- Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται.
- Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύονται, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση.
- Στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται.
- Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση ανακάμπτουν, εξέλιξη που τροφοδοτεί θετικά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης
- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται οριακά, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και για την ανεργία. Θετικά κινούνται, επίσης, οι προβλέψεις της πρόθεσης για αποταμίευση.
Οριακή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο υποχώρησε στην ΕΕ (κατά 0,4 μον., στις 105,0 μον.), ενώ παράλληλα μειώθηκε ελαφρά στην Ευρωζώνη (κατά 0,7 μον., στις 105,5 μον.). Συγκεκριμένα, η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος στη βιομηχανία (-1,3) και λιγότερο στις υπηρεσίες (-0,8). Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες ανέκαμψαν αισθητά στο λιανικό εμπόριο (+1,5), ηπιότερα στις κατασκευές (+0,9), ενώ ουσιαστικά έμειναν αμετάβλητοι στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,2).
Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε αισθητά στην Ισπανία (+2,3), επιδεινώθηκε στη Γερμανία (-1,8) και την Ολλανδία (-1,3), ενώ ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος στη Γαλλία (+0,2) και στην Ιταλία (-0,2).
Στην ΕΕ, η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της μερικής ανάκαμψης του δείκτη στο Ην. Βασίλειο (+1,6), μετά από την κατακόρυφη πτώση του Φεβρουαρίου, τάση η οποία ενισχύθηκε από τη θετική μεταβολή του κλίματος στην Πολωνία (+0,4). Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος στη Βιομηχανία και σταθερότητα στους καταναλωτές, ενώ παρατηρείται βελτίωση στο λιανικό εμπόριο, όπως και στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη παρατηρείται ενίσχυση στον τομέα των υπηρεσιών και υποχώρηση στις κατασκευές.