Τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 18 ή 36 δόσεις προσφέρει η ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των καταναλωτών που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ για τα μικρότερα χρέη προβλέπεται «πάγωμα» για έναν χρόνο, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για τον οφειλέτη. Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γεώργιου Αδαμίδη, ο οποίος μιλώντας για τα νέα προγράμματα διακανομισμού έκανε λόγο για «γενναίες ρυθμίσεις, που όμοιές τους δεν κάνει καμία άλλη εταιρεία στη χώρα».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Αδαμίδης επισήμανε ότι για τις οφειλές πάνω από 500 ευρώ, «αν θέλει κάποιος να πληρώσει ένα 15% προκαταβολής στο (οφειλόμενο) ποσό του, μπορεί να πάρει τις 36 δόσεις. Αν θέλει να πληρώσει ένα 10% της προκαταβολής, μπορεί να πάρει 18 δόσεις».
Ο κ. Αδαμίδης σχολίασε πως υπήρξαν έξι παρατάσεις προκειμένου οι πολίτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους, επισημαίνοντας ότι πέρα από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν καταναλωτές κατά συνείδηση κακοπληρωτές. «Ένας που έχει ένα μικρό σπίτι ή που είναι φτωχός άνθρωπος, προσπαθεί να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Αυτό το λένε όλα τα στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένα 18% απλήρωτων λογαριασμών στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο και να υπάρχει 50% απλήρωτων λογαριασμών στη Ρόδο. Δεν μπορεί να με πείσει κάποιος εμένα ότι στη Ρόδο είναι φτωχότεροι απ’ ό,τι στην Ορεστιάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
«Όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα του, γιατί πραγματικά υπάρχουν και τέτοιοι συνάνθρωποι, εντάσσεται είτε στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε στο τιμολόγιο των απόρων, όπου παίρνει και τζάμπα ρεύμα. Αλλά όταν συνειδητά ο άλλος δεν το πληρώνει, γιατί επιλεγεί να πληρώσει το κινητό του τηλέφωνο ή να πληρώσει οτιδήποτε άλλη επιλογή, τότε υπάρχουν προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Αδαμίδης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση λογαριασμού ο οποίος δεν εξοφλείτο τα τελευταία επτά χρόνια. «Πρόσφατα μου ήρθε ένα ζήτημα από μία κυρία, η οποία είχε έναν λογαριασμό σε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών της τάξης των 3.500,00 ευρώ. Δεν είχε πληρώσει τα τελευταία επτά χρόνια».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ έδωσε διευκρινίσεις και για τις εισπρακτικές εταιρείες, για οφειλές «οι οποίες αφορούσαν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του 2014, για οφειλές από κάποιους οι οποίοι συνειδητά επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη ΔΕΗ και να πάνε σε άλλον πάροχο». «(Θέλουμε) να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ως ΔΕΗ στην εισπραξιμότητα. Όχι να δοθούν (οι οφειλές) σε εισπρακτικές εταιρείες έτσι όπως τις γνωρίζουμε και να ενοχλούν τους καταναλωτές και να ενοχλούν τον κόσμο […] Δεν μιλάμε γι’ αυτό» σχολίασε ο κ. Αδαμίδης και πρόσθεσε: «Πάρα πολλοί υποστηρίζουν ότι το ρεύμα είναι ένα αγαθό, συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν είναι δωρεάν. Δεν μπορεί να είναι δωρεάν. Αυτοί οι οποίοι απολαμβάνουν το δωρεάν ρεύμα, είναι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας που πραγματικά ζουν στη φτώχεια και στη δυστυχία».