«Περίπατο στο δάσος» χαρακτηρίζει η Σοφία Βούλτεψη τον νόμο για τα «κόκκινα δάνεια» του περασμένου έτους, σε σύγκριση με αυτόν που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή.
Στη μακροσκελή ανακοίνωση που υπογράφει η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνεται ότι πέρυσι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθετούσε για τα επιχειρηματικά δάνεια»
«Σήμερα παραδίδουν τα δάνεια των επιχειρήσεων στα ξένα funds. Πέρσι έταζαν λαγούς με πετραχήλια», αναφέρει, χαρακτηριστικά, μεταξύ πολλών άλλων.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:
«Σήμερα παραδίδουν τα δάνεια των επιχειρήσεων στα ξένα funds. Πέρσι έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Όταν πριν από έναν χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε για τα επιχειρηματικά δάνεια, με βασικό κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κυριολεκτικά σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι.
Είχε προηγηθεί το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” και οι υποσχέσεις για δημιουργία «ενδιάμεσου φορέα», στον οποίο θα μεταφέρονταν όλα τα “κόκκινα δάνεια” και είχαν μοιραστεί αφειδώς υποσχέσεις ακόμη και για διαγραφή των χρεών. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών τον Οκτώβριο του 2014, είχε υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια.
Αυτά που σήμερα, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίζονται στη Βουλή, δεν έχουν, βέβαια, καμιά σχέση με τις ψεύτικες εξαγγελίες προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Σε σχέση με αυτά που ψηφίζουν σήμερα, η ρύθμιση του Νοεμβρίου 2014 μοιάζει με “περίπατο στο δάσος”.
ΤΙ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014
Η ρύθμιση που είχε φέρει ο τότε υπουργός Ν. Δένδιας και ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2014, αποσκοπούσε στην παροχή κινήτρων για συμμετοχή των οφειλετών και τραπεζών σε πρόγραμμα ρύθμισης – διαγραφής χρεών.
Προέβλεπε ελάφρυνση και διακανονισμό χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς το Δημόσιο και τους ΦΚΑ (φορείς κοινωνικής ασφάλισης) που προβαίνουν σε ρύθμιση οφειλών τους προς τράπεζες.
Δικαίωμα υπαγωγής είχαν μικρές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που κατά τη χρήση που έληξε στις 31.12.2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ, δεν είχαν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή, δεν είχαν παύσει τις εργασίες τους, δεν είχαν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα και δεν είχαν καταδικαστεί – οι φορείς των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες – για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).
Η ρύθμιση προέβλεπε τις εξής επιλέξιμες διαγραφές:
Διαγραφές απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκους, οφειλετών που την 30.06.2014 είχαν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών (επίδικη ή ρυθμισμένη) ή δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων ή είχαν λόγω ρύθμισης.
Οι διαγραφές αφορούσαν μία ή περισσότερες πιστώσεις της τράπεζας προς τον οφειλέτη που συνολικά ανά επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν το ποσό των 500.000 ευρώ. Ισούνται δε τουλάχιστον με το 50% των συνολικών απαιτήσεων του χρηματοδοτικού ιδρύματος κατά του οφειλέτη ή, εφόσον είναι μικρότερο, το ποσό που απαιτείται έτσι ώστε μετά τη διαγραφή το υπόλοιπο της απαίτησης της τράπεζας κατά του οφειλέτη να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του ιδίου και των συνοφειλετών.
Ακολουθούσαν μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούσαν οφειλέτες και τράπεζες, ενώ σε εκτέλεση του νόμου είχε εκδοθεί και ΚΥΑ και κατά τον χρόνο των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 εκκρεμούσε η έκδοση της προβλεπόμενης από το αρ.79§1 του νόμου Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων του νόμου, το συντονισμό και υποστήριξη των συμμετεχόντων φορέων και αρχών κλπ.
Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η Κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ δεν ενδιαφέρθηκε για την εφαρμογή του νόμου. Μόλις στις 02.06.2015 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας η συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο “την εκπόνηση ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “και υπο-ομάδων προς εξειδίκευση επιμέρους θεματικών ενοτήτων, με σκοπό ‘τη σύνταξη οικονομικών αναλύσεων και μελετών, όπου κρίνεται απαραίτητο, και την υποβολή προτάσεων’ προς τον οικείο Υπουργό.
Η ομάδα εργασίας δεν συνεδρίασε ποτέ και εν συνεχεία φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε λόγω της κατάρρευσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στα τέλη Ιουνίου 2015, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου Συνεννόησης (ν.4336/2015) και τη λήψη, πλέον, νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και σε συνεννόηση με τους εταίρους – δανειστές (“κουαρτέτο”).
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΙΡΑΖΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
-26 Φεβρουαρίου 2014. Τηλεγράφημα του ΑΠΕ: «Πολιτική φορολογικής δικαιοσύνης που θα βασίζεται στην συνταγματική επιταγή για την συνεισφορά όλων στα φορολογικά βάρη, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνάμεις θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε κομματική εκδήλωση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις / Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από πέρυσι το κόμμα του έχει παρουσιάσει συνολικές θέσεις για το πολιτικό σύστημα, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη νέα φτώχεια, το φορολογικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις και συνόψισε τις θέσεις αυτές σε ένα τρίπτυχο:
Πρώτον: Η νέα «σεισάχθεια», η ανακούφιση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρέη.
Δεύτερον: Η διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
Τρίτον: Η φορολογική μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και καθολικό φορολογικό σύστημα, με την παράλληλη κατάργηση παράνομων, αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ρυθμίσεων.
Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ΜμΕ, να σταματήσει η βίαιη αναδιανομή της ιδιωτικής περιουσίας και της επιχειρηματικότητα σε βάρος των πολλών, των μικρών, των αδυνάτων και να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που οδηγούν τους ΜμΕ είτε στις φυλακές είτε στην απόγνωση και στις αυτοκτονίες.
-7 Οκτωβρίου 2014. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών: “Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες”.
Εντός του οργανισμού, συγκροτείται ξεχωριστός υποτομέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση των οποίων επείγει ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπίπτουν στη «νέα σεισάχθεια». Διασπάται, δηλαδή, ένα δάνειο σε δύο μέρη: Σ’ εκείνο που ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο μέρος που παγώνει για πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έως ότου βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Και διαγράφονται οι τραπεζικές οφειλές που εμφανίζουν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής / Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων. Ουσιαστική και ριζική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την διαδικασία πτώχευσης επιχειρήσεων.
Ζητούμενο είναι να φύγει η θηλιά που έχουν σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίες, λόγω της κρίσης, αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους. Το ζητούμενο δεν είναι η διαιώνιση του προβλήματος και η συσσώρευση χρεών, αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία εκεί που πραγματικά υπάρχουν προοπτικές βιωσιμότητας, με την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων παραγωγικής αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.
Η αντιμετώπιση δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, αλλά και προς το δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού εξυγίανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης τέτοιων σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων, που θα είναι προς όφελος όλων.
– 30 Οκτωβρίου 2014, Ανακοίνωση του Τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα δάνεια»: «Σαν μόνη αποδεκτή λύση για τη συνέχιση λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η σεισάχθεια των οφειλών προς τις τράπεζες, με μέτρα άμεσης ανακούφισης, με περιορισμό του οφειλόμενου κεφαλαίου και των τόκων που έχουν επιβληθεί, ανάλογα με τον περιορισμό των εσόδων των επιχειρήσεων και της φορολογικής επιβάρυνσης, των τελευταίων 4 ετών. Παράλληλα μέτρα ενίσχυσης με τη διοχέτευση στην αγορά των δεσμευμένων δισεκατομμυρίων που δόθηκαν για τη σωτηρία των συστημικών ελληνικών τραπεζών και παραμένουν ανενεργά πάνω από 2 χρόνια, διογκώνοντας συνεχώς το βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι και ο μόνος δρόμος για την δημιουργική λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μόνη επιλογή για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».
– 4 Νοεμβρίου 2014, δήλωση Γ. Σταθάκη σχετικά με την “τροπολογία Δένδια” για τα “κόκκινα δάνεια”: “Οι εφιαλτικές αυτές ρυθμίσεις αν εφαρμοστούν θα ανοίξει ένα πεδίο υπερεξουσιών του τραπεζικού τομέα ο οποίος θα μπορεί να αναδιαρθρώσει κάθε οικονομικό κλάδο και τοπική οικονομία σύμφωνα με τις επιδιώξεις του και εν τέλει θα δημιουργήσουν ένα πρωτοφανές πεδίο πελατειακών πρακτικών”.
– 6 Νοεμβρίου 2014, Ανακοίνωση Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευθέτηση του επιχειρηματικού χρέους: “Η περίφημη νομοθετική παρέμβαση του Δένδια, μόλις πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το Εθνικής Άμυνας, διαφημίζεται ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ αποτελεί έναν ακόμη πρόχειρο σχεδιασμό χωρίς καμιά πιθανότητα επιτυχίας» / «Τα ερωτηματικά και σκοτεινά σημεία για τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, που δημιουργεί, είναι πολλά, αλλά είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για απολύτως τραπεζοκεντρικές λύσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά εξυπηρετούν τη διαπλοκή, τους τραπεζίτες και τις πελατειακές σχέσεις» / «Χρησιμοποιείται το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, ως μοχλός πίεσης για την αναδιάρθρωση των κλάδων και τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής τάξης και επιχειρήσεων με κυρίαρχο το ρόλο των τραπεζών και των μετόχων τους» / «Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που βασίζεται σε μια συνολική διαχείριση από έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης χρέους, απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρόταση ελπίδας για τον ελληνικό λαό. Μια πρόταση που βάζει στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες και το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας”.
– 12 ως 14 Νοεμβρίου 2014. Αντιπαράθεση στη Βουλή επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών “κόκκινων δανείων” (από το ΑΠΕ): “Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης κατά της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια, υπήρξε ο κυρίαρχος ρόλος των τραπεζών στην επιλογή των βιώσιμων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση – και μάλιστα από ένα μονοπρόσωπο όργανο. Πάνω στη βασική αυτή θέση, η κυβέρνηση χρεώθηκε παράλληλα με ένα σκεπτικό”ελέγχου της επιχειρηματικότητας δια του καρτέλ των τραπεζών” (Σ. Κοντονής, ΣΥΡΙΖΑ), ή “αποσάθρωσης των εμπόρων, ώστε να μείνει ελεύθερο το πεδίο για τις πολυεθνικές εταιρείες” (Μ. Χρυσοβελώνη, ΑΝΕΛ). Κατά της ρύθμισης τάχθηκε το ΚΚΕ, για τον “τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα”, όπως και η Χρυσή Αυγή που διέκρινε σ’ αυτήν “χαρακτήρα προεκλογικού σώου” / Βασική ένσταση της αντιπολίτευσης, υπήρξε η δυνατότητα των ίδιων των τραπεζών, να αποφασίζουν ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιες όχι, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. “Παραδίδετε “γη και ύδωρ” στους τραπεζίτες, αφού τους αναγνωρίζετε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν ποια επιχείρηση θα επιβιώσει και ποια θα πεταχθεί στον Καιάδα”, ανέφερε σχετικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για “τροπολογία του κυρίου Δένδια, γραμμένη όπως διαφαίνεται, από τους τραπεζίτες”.
– 7 Δεκεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: “Όμως και αυτά που φέρατε δεν αφορούν παρά ελάχιστους οφειλέτες και σε ό,τι αφορά τα “κόκκινα’ δάνεια, έχουν μια τραπεζοκεντρική λογική. Βάζουν τις τράπεζες να επιτηρούν την πραγματική οικονομία, διότι αυτή είναι η λογική σας” / “Και επειδή πράγματι είναι ιστορικές οι στιγμές οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι πλειστηριασμοί εξυπηρετούν σχέδιο της Τρόικας για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και τη μετατροπή της χώρας σε μια αποικία χρέους με μισθούς των 300 ευρώ και με μια ανεργία στο 35%. Δε θα πλήξουν μόνο τους πολίτες. Δεν θα πλήξουν μόνο την κοινωνία. Θα καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία” / “Να, λοιπόν, γιατί για μας οι πλειστηριασμοί και οι μαζικές απολύσεις σηματοδοτούν μία διπλή κόκκινη γραμμή. Και να, λοιπόν, γιατί σας ζητάμε να σταματήσετε το «κρυφτούλι» με αυτό το θέμα. Δεν είναι προς συζήτηση με καμία τρόικα η ανατίναξη της ελληνικής οικονομίας μετά τη διάλυσή της. Σταματήστε, λοιπόν, κάθε σκέψη για ανοιχτό παράθυρο στους πλειστηριασμούς”.
– 16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: “Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως, την 01/10/2014 στην πρόταση νόμου που κατέθεσε για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία περιέλαβε διάταξη για την αναστολή-απαγόρευση πλειστηριασμών για ποσό μικρότερο των 200.000 ευρώ από κάθε αιτία, ενώ για οφειλές άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ όριζε ότι απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ για τραπεζικά δάνεια, χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ως και ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών των ανωτέρω οφειλών μέχρι 31/12/2015, τυχόν δε διαδικασίες που είναι εκκρεμείς αναστέλλονται μέχρι την άνω ημερομηνία, με ταυτόχρονη απαγόρευση μεταβίβασης δανείων σε κερδοσκοπικά funds. Η επικίνδυνη κυβέρνηση των προθύμων όμως ακόμη και την ύστατη στιγμή της αποχώρησής της αρνείται να δώσει λύσεις ανακούφισης και ελπίδας, συνεχίζει να καλλιεργεί τον φόβο και να κινδυνολογεί ασύστολα αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας”.
– 11 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης στη Βουλή: “Δεύτερη τομή. Διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Θα εισάγουμε νόμο άμεσα, ο οποίος θα φέρει την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια, μεταφέροντάς τα από τις τράπεζες σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας και εισάγοντας νομοθεσία δεσμευτική, με αυστηρούς κανόνες και με ισχυρή διαμεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος των στεγαστικών δανείων για το σύνολο των μεσαίων στρωμάτων. Τομή τρίτη. Διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ικανό να επανεκκινήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – χρησιμοποιώ τον όρο χωρίς κανένα αστερίσκο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητά μας”.
– 14 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης, “Έθνος της Κυριακής” (ΑΠΕ): Για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων προαναγγέλλει τροποποιήσεις του νόμου με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης. Σημειώνει πως με τις ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια “θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων”.
– 25 Φεβρουαρίου 2015, κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα οφέλη από τη “Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου” (που ουδέποτε εφαρμόστηκε, αλλά ούτε και ήλθε στη Βουλή): “Θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στον φορέα της οφειλής, ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το Δημόσιο”.
– 16 Μαρτίου 2015, έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γ. Σταθάκη: “Γι’ αυτό, τους προσεχείς μήνες θα καταθέσουμε στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων των φτωχών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων” / “Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το υπουργείο θα προβεί σε διάκριση ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” / “Θα εξετάσουμε αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη δημιουργία κανόνων διευθέτησης” / ‘Στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα παρέμβουμε στο θεσμικό πλαίσιο, διατηρώντας τις θετικές ρυθμίσεις του «νόμου Δένδια» και προσθέτοντας συγκεκριμένους κανόνες που θα ισχύουν υποχρεωτικά και δεν θα επαφίεται η εφαρμογή τους στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών. Συγκεκριμένα, θα διατηρηθούν τα κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και θα μπει αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο, καθώς η επιχείρηση θα ανακάμπτει δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών της, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απειληθεί μελλοντικά από ασφυξία”.
– 2 Ιουνίου 2015 (ΑΠΕ): Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας και οι υπο-ομάδες εργασίας, για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη. Η απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό, αναφέρει ότι η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας έχει αντικείμενο την εκπόνηση ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συγκρότηση των υπο- ομάδων, εφόσον κατά την κρίση του προέδρου της απαιτηθεί, θα γίνει προς εξειδίκευση επιμέρους θεματικών ενοτήτων. Σκοπός είναι η σύνταξη οικονομικών αναλύσεων και μελετών, όπου κρίνεται απαραίτητο και η υποβολή προτάσεων προς τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Αλλά εκείνη η “Ομάδα Εργασίας” καταργήθηκε προφανώς από την “Ομάδα Εργασίας των υπογείων του Χίλτον”!»