Θετική έκπληξη από την απόδοση της οικονομίας υπήρξε το τρίτο τρίμηνο 2015, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank. Πιθανοί ερμηνευτικοί παράγοντες για τη συγκράτηση της ύφεσης σε χαμηλά επίπεδα είναι οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση.
Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία (εκτιμήσεις) της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η ετήσια μεταβολή του ελληνικού πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -0,40%, το 3ο τρίμηνο 2015, έπειτα από έξι συνεχή τρίμηνα θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης (σε ετήσια βάση). Με βάση αυτά τα στοιχεία, για να καταγραφεί συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ στο σύνολο του έτους (2015), θα πρέπει στο 4ο τρίμηνο 2015 η αναμενόμενη ύφεση να είναι τουλάχιστον ίση με -1,1%. Τα προσωρινά στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν στις 27/11/2015.
Οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση αποτελούν πιθανούς ερμηνευτικούς παράγοντες για τη συγκράτηση της ύφεσης (-0,4%) του 3ου τριμήνου 2015 σε χαμηλά επίπεδα. Αρνητική συνεισφορά αναμένεται να έχουν οι επενδύσεις.
Από την πλευρά της προσφοράς, η συνεισφορά της απασχόλησης στο σχηματισμό του πραγματικού ΑΕΠ του 3ου τριμήνου 2015 προβλέπεται να είναι θετική. Ως εκ τούτου, αναμένουμε πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας.
Το γεγονός ότι η ύφεση το 2015 αναμένεται να αποδειχθεί αρκετά ηπιότερη σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις μπορεί μεν να αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, ωστόσο δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού. Όσο η μεταβολή των επενδύσεων και των εξαγωγών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και όσο η ιδιωτική κατανάλωση μεταβάλλεται με υψηλότερους ρυθμούς εν συγκρίσει με το ΑΕΠ, (δηλαδή δε μειώνεται το μερίδιό της ως ποσοστό του ΑΕΠ) τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η ελληνική οικονομία να ακολουθήσει ένα μονοπάτι στασιμότητας, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.