Ένα ξεχασμένο αναπτυξιακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις εξαγωγές και να προσφέρει επιπλέον ανάπτυξη κατά 17% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, εκτιμά το ΙΟΒΕ ότι διαθέτει η ελληνική οικονομία. Μπορεί να απελευθερωθεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της πολιτικής που έχει επιβάλλει η Τρόικα.
Οι εκτιμήσεις προκύπτουν από μελέτη που ολοκλήρωσε το ΙΟΒΕ και επιχειρεί να αποτιμήσει τα οφέλη από την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά υπηρεσιών (κλειστά επαγγέλματα, απελευθέρωση αγορών κλπ) και στην αγορά εργασίας. Η μελέτη που έγινε από τον ερευνητή Νϊκο Ζόνζηλο θα παρουσιαστεί σήμερα σε εκδήλωση του Ιδρύματος για «το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής και οι Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας».
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ελληνικής Οικονομίας. Ο ρυθμός ανόδου της ελληνικής οικονομίας το 2010 προβλέπεται ότι θα είναι έντονα αρνητικός. Έτσι, οι συνθήκες επιβάλλουν τον εμπλουτισμό του μείγματος της ασκούμενης πολιτικής για το μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της σταθεροποιητικής πολιτικής στη δραστηριότητα και την ανεργία.
Τα οφέλη για την Ελλάδα προκύπτουν από το γεγονός ότι οι αγορές υπηρεσιών και εργασίας είναι πολύ λιγότερο εύκαμπτες και ανταγωνιστικές από τις αντίστοιχες αγορές της Ευρωζώνης. Ετσι με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται:
Αύξηση των εξαγωγών κατά 10,5% και των εισαγωγών κατά 8,3% περισσότερο από την πορεία που θα είχαν προ των μεταρρυθμίσεων. Τόνωση της απασχόλησης κατά 4,8% επιπλέον, ενίσχυση του πραγματικού μισθού κατά 12,2% (12,8% θα ωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες και θα χαθεί το 0,6% από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας). Εκτιμάται επίσης ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15,6%, η κατανάλωση κατά 19,6% και συνολικά το ΑΕΠ θα αυξηθεί επιπλέον κατά 17%.
Ο ΙΟΒΕ συστήνει άμεση εκκίνηση μεταρρυθμίσεων, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τρόικα. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί για:
* Νέα αναθεώρηση της επάρκειας του πτωχευτικού πλαισίου για τις τράπεζες και τους μη χρηματοπιστωτικούς φορείς τον Σεπτέμβριο.
* Ολοκλήρωση της καταγραφής των υφιστάμενων κλαδικών νομοθεσιών (screening) και διασφάλιση της λειτουργίας των σημείων μοναδικής επαφής (single points of contact εως τον Σεπτέμβριο στην οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών).
* Υιοθέτηση νομοθεσίας για τις οδικές μεταφορές φορτίων που θα άρει τους περιορισμούς σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.
* Υιοθέτηση Υπουργικού Διατάγματος για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και Υπουργικής Απόφασης για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
* Υιοθέτηση μέτρων, σε συμφωνία με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων σε καινοτόμους και στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κλπ), μέσω της αναθεώρησης του Επενδυτικού Νόμου, της υιοθέτησης μέτρων που θα διευκολύνουν ΣΔΙΤ κλπ.
* Εκπόνηση σχεδίου για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1 δις ευρώ για την περίοδο 2011-2013.
* Υιοθέτηση νομοθεσίας για την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων των τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και μέτρων για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των δυνατοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης διαφανών κριτηρίων και διαδικασιών επιλογής του προέδρου και των μελών της ΡΑΕ.
* Περαιτέρω απελευθέρωση του τομέα χειρισμού των συστημάτων της ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΣΦΑ.
* Νομοθεσία για την άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων του νομικού επαγγέλματος, του φαρμακευτικού επαγγέλματος, του συμβολαιογράφου επαγγέλματος, του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή.