Την αυτόματη αναπροσαρμογή της φορολογίας των γονικών παροχών σε κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών ώστε το αφορολόγητο όριο -αλλά και οι κλίμακες- να αυξάνονται κάθε φορά που οι τιμές των ακινήτων παίρνουν την ανηφόρα.

Με το νέο νόμο καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και 30.000 ευρώ για δωρεές (εκτός από δωρεά χρημάτων για την πρώτη κατοικία που παραμένει αφορολόγητη). Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και πρόταση για μηχανισμό «αυτόματης αναπροσαρμογής» του αφορολογήτου ορίου, ώστε να παρακολουθεί τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που θα επέλθουν στο μέλλον.

Το αφορολόγητο θα μπορεί να γίνεται, για παράδειγμα, με βάση τη «μεσοσταθμική» αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αποφασίζει κάθε φορά το υπουργείο.

Απίστευτες διαφορές στις τιμές

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και των εμπορικών τιμών των ακινήτων. Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται, για παράδειγμα, στη Νέα Σμύρνη (απόκλιση έως και 90,91%), στο Γαλάτσι (απόκλιση έως και 81,82%), στον Κορυδαλλό (απόκλιση έως και 77,78%), στην Αργυρούπολη (απόκλιση έως και 76,92%) και στη Νίκαια (απόκλιση έως και 76,47%).

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονική βάσης εμπορικών τιμών που καθορίζονται από την αγορά. Τη δημιουργία ενός καταλόγου με τις μέσες εμπορικές τιμές ανά περιοχή που θα δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο και θα αποτελεί τη βάση των τιμών για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις αλλά και στην ανέγερση των οικοδομών.

Κάθε φορά που οι τιμές στην αγορά θα μεταβάλλονται, η «Tράπεζα Tρεχουσών Tιμών» θα ενημερώνεται άμεσα με τα στοιχεία για τις νέες τιμές.