Μετά τις 10 Ιανουαρίου θα αρχίσει η περίοδος δοκιμασίας για τις εκδόσεις ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Τότε θα αρχίσει η πρώτη πλήρης εργάσιμη εβδομάδα του νέου έτους και οι κρατικοί Οργανισμοί Διαχείρισης Χρέους της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να αντλήσουν ένα σημαντικό ποσοστό του προγράμματος δανεισμού τους για το 2011.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, οι εκδόσεις ομολόγων από χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσουν τον Ιανουάριο τα 80 δις. ευρώ σε σχέση με ένα συνολικό δανειακό πρόγραμμα ύψους 814 δις. ευρώ για το 2011.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι επενδυτές απέφευγαν ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο – όταν ανακοινώθηκε η πρόταση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενων μελλοντικών αναδιαρθρώσεων κρατικού χρέους – τις αγορές ομολόγων που εξέδιδαν κυβερνήσεις της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, πιέζοντας σε υψηλότερο επίπεδο το κόστος δανεισμού τους.
Στο επίκεντρο της προσοχής θα είναι η Πορτογαλία, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 20 δις. ευρώ υφιστάμενου χρέους της έως τα μέσα της νέας χρονιάς. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αρχές του 2011, καθώς φοβούνται ότι η χώρα θα βρεθεί σε ένα φαύλο κύκλο αύξησης του κόστους δανεισμού και μείωσης των προσδοκιών ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Ισπανία, το χρέος της οποίας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του ελληνικού, ιρλανδικού και πορτογαλικού χρέους.
Η έκδοση ομολόγων από την Ισπανία το 2011 εκτιμάται στα 80 δις. ευρώ, ποσό μικρότερο από πέρυσι αλλά υψηλό με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Αν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε η Μαδρίτη θα αναγκασθεί σε κάποιο χρονικό σημείο να ζητήσει βοήθεια.
Τις υψηλότερες εκδόσεις ομολόγων το 2011 θα κάνει η Ιταλία με ένα συνολικό ποσό 215 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δις. ευρώ θα χρειασθεί το Φεβρουάριο και το Μάρτιο για την αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει.
Αν βρεθεί σε κρίση και η Ιταλία, λέει το δημοσίευμα, θα εγερθούν ερωτηματικά για την αντοχή της Ευρωζώνης.