Με το τζίρο των επιχειρήσεων, τις εξαγωγές και τον τουρισμό να καταγράφουν σημαντική βελτίωση αλλά και την κατανάλωση να κρατάει γερά παρά τις πληθωριστικές πιέσεις στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν την οικονομία να «τρέχει» με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2,3% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3% και 4% το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για υπέρβαση του 3% σε ετήσια βάση εφόσον συνεχιστούν οι χαμηλές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.
Αν και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του έτους αναμένονται στις 7 Ιουνίου στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν επίσημα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν αισιοδοξία καθώς δείχνουν:
- Αύξηση τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 74,7% και διαμορφώθηκε σε 1.874,2 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.072,7 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
- Αύξηση τζίρου. Στα καταλύματα και την εστίαση ο τζίρος το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνά τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 375,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 1,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022, όταν ήταν 1,20 δισ. ευρώ.
- Αύξηση εξαγωγών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 3,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών από εκείνη των εισαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (10,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1,2% σε τρέχουσες τιμές (0,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,7% και 0,9% αντίστοιχα (2,7% και -3,1% σε σταθερές τιμές).
Η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% , όπως και το ΙΟΒΕ, η Εθνική Τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της έχει θέσει τον πήχη στο 2,5% και η Τράπεζα της Ελλάδος πιο «μετρημένη» εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2,2%. Όλες αυτές οι προβλέψεις όμως έχουν διατυπωθεί με πολλαπλάσιες τιμές φυσικού αερίου.