Μείωση κατά 13% παρουσίασε το 2009 η συνολική εγχώρια αγορά των εστιατορίων -βάσει αξίας, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ- σε σύγκριση με το 2008.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα κλαδικής μελέτης της ICAP, το 2010 προβλέπεται ότι η συνολική αξία της αγοράς εστίασης θα κινηθεί επίσης καθοδικά, με ρυθμό υψηλότερο της περιόδου 2009/2008. Σημειώνεται ότι η συνολική εγχώρια αγορά των εστιατορίων παρουσίασε ανοδική τάση την περίοδο 2005-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16%.
Κατά θεματικό τύπο καταστήματος, κυρίαρχη κατηγορία κατά το χρονικό διάστημα 2006-2009 είναι η «μεσογειακή και διεθνής κουζίνα» με ποσοστό που κυμαίνεται από 29% έως 32% (βάσει δείγματος επιχειρήσεων). Κατά κατηγορία κουβέρ (μέση κατά κεφαλή δαπάνη) κυρίαρχη θέση το 2009 έχουν τα καταστήματα με εύρος τιμών από 15 ευρώ έως 25 ευρώ και ποσοστό συμμετοχής 40% (βάσει δείγματος επιχειρήσεων).
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση αντιποροσωπευτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εστίασης. Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό που παρουσιάστηκε για 49 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία τη διετία 2007-2008, προκύπτουν τα εξής:
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 49 εταιριών του δείγματος μειώθηκε το 2008 κατά 3,7%. Το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 4,3%. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συνολικά λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων σχεδόν κάλυψαν τα συνολικά μικτά κέρδη την εξεταζόμενη διετία. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η εμφάνιση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος και τα δύο έτη, το οποίο επιδεινώθηκε το 2008. Συνέπεια όλων αυτών είναι η εμφάνιση ζημιών, οι οποίες αυξήθηκαν αρκετά το 2008. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 22,3% την ίδια περίοδο.
Στη χώρα μας, ο κλάδος εστίασης χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, καθώς και από αλληλοκάλυψη όσον αφορά το αντικείμενο δραστηριότητας.
Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάζονται επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν καταστήματα στα οποία προσφέρεται ποικιλία φαγητών σε «καθισμένους πελάτες» με τη συνοδεία ή μη ποτών, ώστε να αποτελούν πλήρες γεύμα.
Η ζήτηση για τις υπηρεσίες εστιατορίων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του κατά κεφαλή διαθέσιμου εισοδήματος. Επίσης, ο εισαγόμενος τουρισμός αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα ζήτησης για τα εστιατόρια της χώρας.