Ποδαρικό με την φοροκάρτα που θα χρησιμοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου αντί των αποδείξεων μας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών που προσανατολίζεται παράλληλα στο να κάνει αρκετά βήματα πίσω ώστε να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών και τους φραγμούς που έθεσε η Αρχή προστασίας Δεδομένων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι με την κάρτα οι τράπεζες θα συλλέγουν στοιχεία μόνο για τη συναλλαγή (π.χ. το προϊόν, την αξία του και τον ΑΦΜ του καταστήματος), όχι όμως και για τον καταναλωτή. Η «ταυτοποίηση» της συναλλαγής με τον καταναλωτή θα μπορεί να γίνει μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Περάστε από την τράπεζα…

Οι τράπεζες θα εκδίδουν -υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών- κάρτες με μαγνητική ταινία και θα μοιάζουν με τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Κάθε μία θα διαθέτει έναν μοναδικό 19ψήφιο αριθμό. Ένας πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί δωρεάν και περισσότερες από μία κάρτες, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλα μέλη της οικογένειάς του, ενώ σε περίπτωση απώλειας της κάρτας ο πολίτης θα μπορεί με την ίδια διαδικασία, να προμηθεύεται καινούργια. Θα υποβάλλει αίτηση και υπεύθυνη δήλωση ότι συμφωνεί με τους όρους χρήσης της κάρτας, άρα και της επεξεργασίας των ατομικών του στοιχείων. Κατά τη χορήγηση των καρτών, η τράπεζα δε θα τηρεί κανένα στοιχείο του προσώπου στο οποίο χορηγεί μία τέτοια κάρτα, ώστε να είναι αδύνατη η μελλοντική ταυτοποίησή του.

Η ενεργοποίηση της κάρτας

Ο πολίτης, αφού πάρει την κάρτα, θα πρέπει να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της κάρτας που του χορηγήθηκε. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε συμπληρώνοντας στο ίντερνετ ειδική φόρμα με διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ, είτε μέσω SMS από κινητό τηλέφωνο και χρέωση περίπου 30-50 λεπτά του ευρώ.

Πώς χρησιμοποιούμε την κάρτα

Η χρήση της κάρτας θα γίνεται τη στιγμή της πληρωμής σε όποια επιχείρηση διαθέτει το ανάλογο μηχάνημα (POS), ένα μηχάνημα που θα μοιάζει με αυτό που βλέπετε στα διάφορα καταστήματα να χρησιμοποιείται για την χρέωση της πιστωτικής κάρτας. Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει μόνο το ποσό της συναλλαγής (ή έναν αριθμό πόντων που θα αντιστοιχεί στο ποσό της απόδειξης). Τα στοιχεία της συναλλαγής δε θα παραμένουν στην κάρτα αλλά θα αποστέλλονται on-line στο κέντρο επεξεργασίας της τράπεζας που παρέχει στο κατάστημα το συγκεκριμένο POS και θα διαχωρίζεται από τις λοιπές συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.

Ποιοι και τι στοιχεία θα συλλέγουν

Κάθε ημέρα θα αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία από κάθε τράπεζα το αρχείο των καταγεγραμμένων αποδείξεων, στο οποίο θα αναφέρεται ο κωδικός της κάρτας αποδείξεων του πολίτη, ο ΑΦΜ του εμπόρου, η ημερομηνία και ώρα συναλλαγής, καθώς και το ποσό της συναλλαγής (ή οι πόντοι που αντιστοιχούν στο ποσό της συναλλαγής). Με τον τρόπο αυτό η Γενική Γραμματεία θα είναι σε θέση να διενεργεί διασταυρώσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις που εξέδωσαν αποδείξεις για τον έλεγχο της φορολογικής συμμόρφωσής τους, όπως για παράδειγμα για τον έλεγχο της απόδοσης ΦΠΑ.

Τι όφελος έχει ο χρήστης

Με τη διαδικασία αυτή, ο φορολογούμενος δε θα χρειάζεται να διατηρεί τις αποδείξεις που μάζεψε, ούτε να κάνει αθροίσεις για να υπολογίσει τις δαπάνες που θα δηλώσει στην εφορία. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων οφείλει να ενημερώνει τη μερίδα αποδείξεων του πολίτη. Κατά την ενημέρωση αυτή θα ομαδοποιούνται για κάθε πολίτη οι συναλλαγές από όλες τις τράπεζες που έχουν πραγματοποιηθεί με την κάρτα ή τις κάρτες αποδείξεων που έχει χρεωμένες στον ΑΦΜ του. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της υπηρεσίας Taxisnet κατόπιν ταυτοποίησής τους και, επομένως, θα είναι εφικτή η παρακολούθηση των καταγεγραμμένων αποδείξεων από τους ενδιαφερομένους.

Και αν σας χρεώσουν λάθος;

Αν οι πολίτες έχουν αντιρρήσεις για όσα εμφανίζονται στην προσωπική μερίδα (λίστα) των δαπανών τους, θα μπορούν να τις ασκήσουν προσφεύγοντας στην εφορία. Τα αναλυτικά στοιχεία των συναλλαγών πάντως θα διαγράφονται μετά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενώ θα τηρούνται μόνο τα συγκεντρωτικά ποσά ανά φυσικό πρόσωπο και ανά επιχείρηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ανωνυμία της κάρτας αποδείξεων καθιστά (θεωρητικά) την ταυτοποίηση των κατόχων των καρτών μη εφικτή από τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, επειδή η αντιστοίχιση του αριθμού της κάρτας με το φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοχός της θα πραγματοποιείται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι δε θα είναι εφικτή η δημιουργία αναλυτικού καταναλωτικού προφίλ των φορολογουμένων, καθώς οι καταγραφές των δαπανών μέσω της κάρτας αποδείξεων θα αφορούν στα συγκεντρωτικά ποσά δαπάνης και όχι στο είδος των παρεχόμενων αγαθών ή υπηρεσιών.