Ενθαρρυντική πρωτιά για τις ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφει η Eurostat, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το 73% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανέφερε κάποια μορφής δραστηριότητα καινοτομίας την περίοδο 2018 – 2020.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην η Κοινοτική Έρευνα Καινοτομίας (CIS), η οποία αναφέρει δύο είδη καινοτομίας: την καινοτομία προϊόντων και την καινοτομία επιχειρηματικών διαδικασιών. Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές (53%) όλων των επιχειρήσεων στην ΕΕ ανέφεραν κάποιας μορφής δραστηριότητα καινοτομίας μεταξύ 2018 και 2020.

Το υψηλότερο ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων αναφέρθηκε στην Ελλάδα (73% του συνόλου των επιχειρήσεων), ακολουθούμενο από το Βέλγιο (71%), την Γερμανία και την Φινλανδία (και οι δύο 69%) και την Κύπρο (66%). Αντίθετα, η χαμηλότερη δραστηριότητα καινοτομίας παρατηρήθηκε στην Ρουμανία (11%), την Λετονία (32%), την Ουγγαρία και την Ισπανία (33%) και την Πολωνία (35%).

Τι κάνουν οι μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις

Η κατανομή των επιχειρήσεων ανά μέγεθος ως προς την καινοτομία προϊόντος ή/και επιχειρηματικής διαδικασίας το 2018-2020 έδειξε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (250+ εργαζόμενοι) ήταν πιο πιθανό να έχουν εισαγάγει καινοτομίες (74%) από τις μεσαίες (50 – 249 εργαζόμενοι) εταιρείες (60%).

Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν επτά στις δέκα μεγάλες εταιρείες εισήγαγαν μια καινοτομία επιχειρηματικής διαδικασίας (69%) και περισσότερες από τις μισές εισήγαγαν μια καινοτομία προϊόντος (55%). Στη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως μικρές (10 – 49 εργαζόμενοι), μόνο σχεδόν τέσσερις στις δέκα ήταν καινοτόμοι διεργασιών και περίπου το ένα τέταρτο ήταν καινοτόμοι προϊόντων.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.