Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και ώρα 15:00 έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να καταθέτουν αιτήσεις για το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία με επιδότηση έως 36.000 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία σε πρώην επιχειρηματίες ώστε να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.
Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 ευρώ (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 ευρώ (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της τρίμηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί, κατόπιν αίτησης, κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει γίνει πιο ευέλικτο, στοχευμένο και ελκυστικό:
- Επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια.
- Επιτρέπεται η συστέγαση σε θερμοκοιτίδες (business incubators), χώρους επιχειρηματικότητας, καθώς και η λειτουργία εντός οικίας για ψηφιακές επιχειρήσεις.
- Τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφθούν από άνεργες γυναίκες.
- ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης βίας λαμβάνουν 60% επιπλέον μόρια συνεργασίας (coworking spaces).
Δικαιούχοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι που:
- Διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στο διάστημα 1/1/2012-31/12/2021.
- Δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας.
- Δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική-επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2022 έως τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στις 8/3/2022.
- Έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά 10 ευρώ για τουλάχιστον ένα έτος ή την έχουν ρυθμίσει και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.
Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι πρώην επιχειρηματίες που δεν έχουν προχωρήσει σε νέα έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι, μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) του επιχειρηματικού σχεδίου τους από τη ΔΥΠΑ, θα προχωρήσουν εντός δύο μηνών στην έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ.
Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta.