Αγωνιώδης προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να διαψεύσει τις φήμες περί προσφυγής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να διαχωρίσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Les Echos» η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο σε ερώτηση για ενδεχόμενη προσφυγή της Μαδρίτης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, η Ισπανία δεν θα ζητήσει διεθνή βοήθεια όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, «διότι κανείς από τους θεμελιώδεις δείκτες μας δεν το δικαιολογεί».

«Η Ελλάδα έπασχε από σημαντική ανισορροπία των δημοσίων λογιστικών της, η οποία δεν οφειλόταν μόνο στην κρίση», εκτίμησε η ισπανίδα υπουργός και πρόσθεσε αναφορικά με την Ιρλανδία ότι «οι οικονομικές της δυσχέρειες οφείλονται στις τράπεζες».

Η Ελένα Σαλγάδο θεωρεί ότι οι πόροι αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών θα είναι αρκετοί για να τις βοηθήσουν σε περίπτωση σημαντικών απωλειών.

«Το ύψος των πόρων τοποθετείται στα 99 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόνο τα 11 δισεκατομμύρια έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Δεδομένου του επιτοκίου δανεισμού στο 7%, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτό το δυναμικό να χρησιμοποιηθεί εάν δεν υπάρξει ανάγκη», λέει η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών.

Μετά την ιρλανδική κρίση και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Μαδρίτης, οι επενδυτές συνέχισαν να αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Ισπανίας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα αμφιβολίες για τον στόχο που έχει θέσει η ισπανική κυβέρνηση μείωσης στο 6% του ΑΕΠ του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας το 2011, έναντι 9,3% φέτος.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο αναγκάσθηκε να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που συνδυάζουν λιτότητα και ανάκαμψη.