Ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πιθανόν να συμφωνήσει η ΕΕ, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε πως η χώρα του θα επιμείνει στο αίτημά της προς τη Δύση να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της. Παράλληλα, ζήτησε να δοθούν περισσότερα όπλα στη χώρα του.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε ένα πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός στους δημοσιογράφους από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει μιας συνάντησης με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Μόλις ζήτησα τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα. Όσο πιο γρήγορα παραδοθούν, τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν και τόσο περισσότερες καταστροφές θα αποτραπούν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ουκρανός υπουργός ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στη χώρα του περισσότερα αεροσκάφη, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους και στρατιωτικά οχήματα.