Η ελληνική κυβέρνηση δίνει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε παρέμβαση του κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο που ενσωματώνει σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του Ecofin και του Eurogroup, αλλά και σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα δημοσιονομικά μέτρα, που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιστοιχούν στο 0,6% του (ευρωπαϊκού) ΑΕΠ. Και «εάν κάνετε αναγωγή στο ΑΕΠ της χώρας μας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (=0,8%)», σημείωσε.
Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι απαιτείται συντονισμένη, άμεση, και τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με αλληλεγγύη οι συνέπειές της κρίσης, και η ίδια η κρίση, διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί «η εισβολή και οι φρενήρεις αυξήσεις στις τιμές, που ενέχουν στοιχεία κερδοσκοπικών πιέσεων, το χάσμα μεταξύ συνεπειών και μέτρων (…) θα διευρύνεται» και «ο λογαριασμός θα αυξάνει πανευρωπαϊκά».
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανάγκη αναθεώρησης του προϋπολογισμού, είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα καταθέσει διάταξη με την οποία «ενισχύουμε τον προϋπολογισμό κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις τελευταίες εκτιμήσεις, που θα έχουμε για την πορεία του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για το μέλλον».
Αβεβαιότητα
Όπως είπε, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, «θα δείτε ότι η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, θα πλήξει και την ελληνική οικονομία αλλά δεν θα τη εκτρέψει (…). Θολώνει τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει την διεθνώς καλή εικόνα της». υπογράμμισε.
Επανερχόμενος στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) και της Ευρωομάδας (Eurogroup) είπε ότι «η βασική λέξη που χαρακτηρίζει τις συζητήσεις είναι η “αβεβαιότητα”.
Και ενώ παγκοσμίως, μιλάμε για αβεβαιότητες, άκουσα αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης να μιλούν για βεβαιότητες. Άκουσα και είδα αρκετούς Harry Potter να έχουν μαντικές ικανότητες και να λένε ότι από πέρσι τον Νοέμβριο ξέρανε τι θα γίνει».
Τα σχόλια αυτά του ο κ. Σταϊκούρα αφορούσαν τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον πληθωρισμό και τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.
Ο ΥΠΟΙΚ συνέχισε λέγοντας: «Προφανώς και οι εκτιμήσεις θα αλλάξουν. Παγκοσμίως αλλάζουν οι εκτιμήσεις, να μην σας πω ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει τις καινούργιες εκτιμήσεις για τον Μάιο.
Τον Μάιο θα γνωρίζουμε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο για το ‘23. Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και αμφισβήτηση – αμφιβολία για την ένταση και την έκταση του προβλήματος το ‘22, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Εκτιμήσεις γίνονται και αυτές συνεχώς αναθεωρούνται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπέθεταν πριν από τρεις μήνες ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα είναι 2%, πριν ένα μήνα είπαν 3,4% και τώρα λένε πάνω από το 5%. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, το μέγεθος της αβεβαιότητας και του προβληματισμού».
«Εμείς, ως κυβέρνηση γνωρίζουμε, και όλη η Ευρώπη γνωρίζει, ότι αντιμετωπίζει μία νέα οξεία διεθνή κρίση που οφείλεται αυτή τη στιγμή στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αύξησης του πληθωρισμού είχαν να κάνουν περισσότερο με την προσφορά και τη ζήτηση ως αποτέλεσμα της γρήγορης ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την πανδημία και ήρθε η σημερινή κρίση, η γεωπολιτική κρίση, ουσιαστικά να οξύνει το πρόβλημα. Είναι μια κρίση, όπως έχω πει ξανά στην Ολομέλεια, από την πλευρά της προσφοράς που διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, επηρεάζει την καθημερινότητα του πολίτη, ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει πράγματι σημαντικά τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει εκτοξεύει, θα έλεγα, την αβεβαιότητα και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και εμείς έχουμε αποδείξει και στην υγειονομική κρίση, και στην ενεργειακή κρίση ότι ζούμε μέσα στην κοινωνία ότι ακούμε τον σφυγμό αντιλαμβανόμαστε δυσκολίες, κατανοούμε τους προβληματισμούς σεβόμαστε τις αγωνίες των πολιτών και πράττουμε το καλύτερο που μπορούμε στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», τόνισε.