Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας υπεγράφη χθες ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα διερευνηθούν προοπτικές συνεργασίας και διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν επίσης για τη στήριξη του ελληνικού επιχειρηματικού σχεδιασμού στον τομέα του υδρογόνου και τη συνδυασμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από τις επιχειρήσεις.
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, τόνισε ότι: «Η συμφωνία επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την στρατηγική προσήλωση της HDB στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποδεικνύουμε πως ως η μοναδική αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επενδύσεις, συν-επενδύσεις και νέες συνεργασίες για την προώθηση σημαντικών έργων, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων».
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, δήλωσε σχετικά: « Η στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δώσει μια πολύ αναγκαία ώθηση στην ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών που θα επιταχύνουν τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας. Το ”White Dragon”, υπό τον συντονισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα αποτελέσει πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιοποίηση τεχνολογιών υδρογόνου, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου για μια οικονομία με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Το project White Dragon
Το «White Dragon» αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, πρωτοποριακού έργου πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία που θα έχει οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και την τοπική και την εθνική οικονομική ανάπτυξη.
Το «White Dragon» έχει ήδη ενταχθεί στο πρώτο κύμα των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και έχει επιλεγεί από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Υδρογόνου ως ένα από τα τέσσερα εμβληματικά έργα της Ευρώπης, τα οποία θα υποστηριχτούν λόγω της σημασίας τους και του αντικτύπου τους στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.