Σε αλλαγές των τιμολογίων μετατρέποντάς τα από σταθερά σε κυμαινόμενα, δηλαδή με ρήτρα αναπροσαρμογής, προχωρούν μονομερώς το τελευταίο χρονικό διάστημα πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές μονάχα όταν λάβουν τον νέο αυξημένο λογαριασμό, καθώς η σχετική ειδοποίηση τροποποίησης και τυχόν αντίρρησης εντός 60 ημερών είναι δυσδιάκριτη στους λογαριασμούς.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», οι πάροχοι επικαλούνται για την αλλαγή αυτή, το άρθρο 17.5 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που τους επιτρέπει την τροποποίηση των όρων της σύμβασης για «σπουδαίο λόγο». Ειδικότερα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε τροποποίηση των όρων της παρούσης για σπουδαίο λόγο, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, μεταβολή της κείμενης νομοθεσίας και αλλαγή των όρων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού».
Με αυτό τον τρόπο και πατώντας στο συγκεκριμένο άρθρο, αξιοποιούν ως «σπουδαίο λόγο» την αλματώδη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, προχωρώντας σωρηδόν σε προειδοποίηση αλλαγής του τιμολογίου από σταθερό με κυμαινόμενο που εάν δεν την αντιληφθεί ο πολίτης, θεωρούν ότι έχει συναινέσει σε αυτό. Οπότε αφενός τυπικά οι εταιρείες δεν παραβιάζουν τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ως προς την ενημέρωση των πελατών τους και αφετέρου να μην τους ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια τί σημαίνει αυτό, προκειμένου να αποσπάσουν τη σιωπηρή συναίνεσή τους στη νέα τιμολογιακή πολιτική.
Μάλιστα ο Κώδικας προβλέπει ακόμη ότι μπορεί να γίνει κατ’ εξαίρεσιν ενημέρωση σχετικά με την τροποποίηση της χρέωσης, ακόμη και μέσω του πρώτου λογαριασμού που ακολουθεί την αλλαγή και όχι κατ’ ανάγκην με χωριστό έντυπο μέσα στον φάκελο του λογαριασμού ή σε ειδικό πεδίο εντός του χαρτιού που παίρνουμε και αναφέρει αναλυτικά την κατανάλωση που έχουμε κάνει.
Χιλιάδες καταναλωτές έχουν απευθυνθεί διαμαρτυρόμενοι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και ιδίως για τον κωδικό του λογαριασμού τους, που αφορά την πολυσυζητημένη «ρήτρα αναπροσαρμογής» (την οποία οι περισσότεροι αγνοούσαν προ κρίσης), χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάποια λύση που θα τους ανακούφιζε οικονομικά. Η Ρυθμιστική Αρχή πριν από περίπου έναν χρόνο είχε αποφάσισε την καθιέρωση νέου τύπου λογαριασμού ο οποίος θα είναι ξεκάθαρος ως προς το τί πληρώνει ο καθένας. Αρχικά η αλλαγή αυτή θα εφαρμοζόταν από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ωστόσο πήρε αναβολή για τις αρχές Μαρτίου. Ο Μάρτιος όμως ήδη φεύγει και τώρα γίνεται λόγος για τις αρχές Απριλίου – εάν δεν υπάρξει νέα παράταση, με το αιτιολογικό ότι οι πάροχοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις απαιτούμενες αλλαγές στα πληροφοριακά τους συστήματα.
Με τα νέα τιμολόγια, οι προμηθευτές ρεύματος θα πρέπει να υιοθετήσουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων: 1) σταθερά, 2) τιμολόγια με όριο αυξομείωσης όπου οι πάροχοι θα πρέπει να προσδιορίζουν εκ των προτέρων το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και 3) τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, τα οποία θα περνούν το σύνολο των αυξομειώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση, όπως συμβαίνει και σήμερα.