Καμία ουσιαστική ώθηση στην αγορά οικιστικών ακινήτων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις νεόδμητες κατοικίες, που θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στα αζήτητα, δεν θα δώσει η άρση του πόθεν έσχες που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών για να αναθερμανθεί η εδώ και σχεδόν δύο χρόνια «παγωμένη» κτηματαγορά.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η άρση του πόθεν έσχες ενδεχομένως να είχε αποτελέσματα εάν εφαρμοζόταν πριν η χώρα εισέλθει στη σημερινή βαθιά ύφεση και πριν η αβεβαιότητα για τη διατήρηση των εισοδημάτων κυριεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά.
«Δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει, ορισμένα αναγκαία μέτρα λαμβάνονται με σοβαρή καθυστέρηση και έτσι δεν αποδίδουν στον βαθμό που θα μπορούσαν», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι επαγγελματίες που εμπλέκονται -λιγότερο ή περισσότερο- στον τομέα των ακινήτων (κατασκευαστές, μεσίτες, συμβολαιογράφοι, φοροτεχνικοί, δικηγόροι) ζητούσαν από το 2008 την άρση του πόθεν έσχες ώστε να τονωθούν η ζήτηση και οι αγοραπωλησίες, που είχαν αρχίσει να εμφανίζουν σταδιακή υποχώρηση. Ωστόσο, το αίτημά τους έγινε δεκτό μόλις πρόσφατα και αφού πρώτα η κτηματαγορά βρέθηκε στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών.
«Όπως έχει διαμορφωθεί πλέον το οικονομικό περιβάλλον, η άρση του πόθεν έσχες δεν μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική τόνωση της ζήτησης για ακίνητα. Πάντως, η όποια κινητικότητα υπάρξει θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά σε παλαιές κατοικίες, οι οποίες ούτως ή άλλως την τελευταία διετία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών», αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας.
Ο ίδιος πιθανολογεί ότι στα νεόδμητα διαμερίσματα η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι υποτονική παρά το μέτρο για την άρση του πόθεν έσχες, με αποτέλεσμα το απόθεμα που έχει συγκεντρωθεί (και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις φτάνει τις 170 – 200 χιλιάδες κατοικίες) να μην μπορέσει να περιοριστεί.
Έτσι, θα συνεχιστεί η «πίεση» προς τους εργολάβους, οι οποίοι ήδη (αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το πόθεν έσχες) ζήτησαν να υπάρξει χρονική μετάθεση τόσο για τον ΦΠΑ αυτοπαράδοσης (από πέντε χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας που ισχύει σήμερα στα πέντε χρόνια από την ηλεκτροδότηση του ακινήτου) όσο και για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (από τρία χρόνια σε επτά από την έκδοση της άδειας).
Μείωση 70% στις πωλήσεις, συνέχιση πτώσης στις τιμές
Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχουν αυτά τα νέα αιτήματα των κατασκευαστών προς το υπουργείο Οικονομικών, είναι γεγονός ότι η κακή οικονομική συγκυρία επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση στην κτηματαγορά.
Με βάση τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων, το 2010 οι πωλήσεις οικιστικών ακινήτων θα είναι μειωμένες μέχρι και 70% σε σχέση με πέρυσι και θα αφορούν κατά 90% σε ακίνητα παλαιότητας. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος επιφάνειας των κατοικιών, που αποτέλεσαν φέτος αντικείμενο συναλλαγής, έχει περιοριστεί στα 75 τ.μ., με την τιμή τους να κινείται στις 170 – 200 χιλ. ευρώ.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές των ακινήτων, αρχικά των παλαιών κατοικιών και εσχάτως και των νεόδμητων, έχουν υποχωρήσει κατά 10% – 20%. Η πτωτική πορεία στις τιμές υπολογίζεται ότι θα συνεχιστεί και το 2011, και μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι εντονότερη σε σχέση με την περίοδο 2009 – 2010, καθώς οι εργολάβοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης και το γεγονός πως μόνο με δελεαστικές οικονομικές προσφορές μπορούν να προσελκύσουν αγοραστές για τα απούλητα ακίνητά τους.
Πηγή: euro2day.gr