Ποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο και δεν το κοιτάζει σαν… βαρίδι όταν για να φουλάρει το ντεπόζιτο του σε ένα από τα νησιά των Κυκλάδων θα πρέπει να πληρώσει 2,287 ευρώ το λίτρο την βενζίνη;
Η ερώτηση είναι προφανώς ρητορική. Και μπορεί στο νομό Κυκλάδων η τιμή να είναι υψηλότερη από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, αλλά και η μέση τιμή στην πόλη της Αθήνας – 2,073 ευρώ το λίτρο, σήμερα Τετάρτη 16/3/2022 σύμφωνα με το παρατηρητήριο υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας- δεν πηγαίνει πίσω προκαλώντας… εγκεφαλικό στους πολίτες που πρέπει να χρησιμοποιούν πολύ τα αυτοκίνητα τους και σε όσους κάνουν μεγάλες αποστάσεις.
Μέσα σε αυτό το σκληρό τοπίο όπου οι αυξημένες τιμές «βομβαρδίζουν» τους πολίτες από όλες τις μεριές, μοιάζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια σταδιακή αποκλιμάκωση στην τιμή της βενζίνης, η οποία έχει σύμφωνα με τους αναλυτές να κάνει σε κάποιο βαθμό και με τις συνομιλίες που πια πραγματοποιούνται με έναν τρόπο, ανάμεσα στις δύο χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Όπως εξηγεί στο Newsbeast η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής: «Πάμε όντως σιγά σιγά σε αποκλιμάκωση εκτός και αν… σκάσει καμιά βόμβα και πάει πάλι το βαρέλι στα ύψη ή αν γίνει καμιά φοβερή και τρομερή, μη αναμενόμενη δήλωση. Συνήθως η κατάσταση… τρελαίνεται όταν κάνει δηλώσεις ο Πούτιν».
Σύμφωνα με την κα Ζάγκα, η αποκλιμάκωση έρχεται δειλά και βήμα-βήμα μέσα σε αυτό το ρευστό τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο που τρέχει για 21η μέρα στην Ουκρανία. Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί η ίδια: «Φαίνεται ότι σιγά-σιγά ‘ησυχάζει’ το βαρέλι. Οι δικές μας τιμές άλλωστε επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές».
Να σημειωθεί εδώ ότι το συμβόλαιο αναφοράς του μπρεντ στο Λονδίνο ήταν σήμερα στα 102,25 δολάρια το βαρέλι ενώ το συμβόλαιο αναφοράς για το αμερικανικό αργό έφτασε τα 98,06 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για μια σαφώς καλύτερη κατάσταση από αυτήν της περασμένης εβδομάδας, όταν στις 7/3 το μπρεντ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 130,72 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τα 126,09 δολάρια αντίστοιχα.
Γιατί δεν πέφτει από τώρα η τιμή της βενζίνης
Παρ’ ο, τι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αυτή τη στιγμή καλύτερες, οι πρατηριούχοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να ρίξουν την τιμή. Όπως εξηγεί η κα Ζάγκα: «Οι πρατηριούχοι δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε στις νέες τιμές αν δεν αδειάσουν τα αποθέματα μας για να παραγγείλουμε και εμείς με νέα τιμολόγια. Έχουμε αγοράσει πολύ ακριβά αυτά τα καύσιμα που έχουμε τώρα διαθέσιμα για να μπορέσουμε να ρίξουμε τις τιμές. Κανείς όμως δεν βάζει τώρα καύσιμα.
«Είμαστε στην τρίτη κατά σειρά μέρα που επικρατεί μια κατάσταση ….‘άκρα του τάφου σιωπή’. Η εικόνα είναι απελπιστική. Κάποιοι έχουν κόψει ήδη τις μετακινήσεις και κάποιοι άλλοι άκουσαν ότι θα έρθει αποκλιμάκωση οπότε και δεν γεμίζουν τα ρεζερβουάρ καθόλου. Ο κόσμος όμως πρέπει να καταλάβει πως αν δεν ξεφορτωθούμε το απόθεμα μας δεν θα μπορέσουμε ούτε εμείς να προμηθευτούμε σε καλύτερες τιμές και θα παραμένουμε όλοι μαζί παγιδευμένοι».
Στο ερώτημα του πότε τελικά μπορεί να έρθει αυτή η αποσυμπίεση των τιμών, αν τελικά ο κόσμος αρχίσει ξανά να …επισκέπτεται τα πρατήρια, αφού όμως ακούσει πρώτα και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επιδότηση στα καύσιμα, τότε η μείωση σύμφωνα με την κα Ζάγκα μπορεί να είναι ακόμα και σε δύο ημέρες από τώρα. Όσο για το πόσο πολύ μπορεί να πέσει η τιμή, η κα Ζάγκα θεωρεί πως η πτώση θα έρθει μάλλον αργά στην αρχή με μειώσεις των 2 ή και 5 λεπτών. «Μπορεί όμως και να είναι μεγαλύτερες» λέει η ίδια και συνεχίζει: «είδαμε στην αντίστροφη πορεία πόσο ξέφρενα κάλπασε η κατάσταση. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που βλέπουμε οι πρατηριούχοι να συμβαίνει αυτή τη φορά. Σε κάθε περίπτωση και εμείς στα τιμολόγια θα δούμε τη νέα μείωση των τιμών. Πάντως χθες έπεσε ήδη κατά 2 λεπτά η βενζίνη. Και αν κάθε μέρα πέφτει και από δύο λεπτά και ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει τότε η διαφορά θα γίνει αισθητή μέσα σε μια εβδομάδα».