Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση πληρωμών μερισμάτων και τόκων (coupons) σε ξένους επενδυτές που κατέχουν μετοχές ρωσικών εταιρειών και ρωσικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι (γνωστά ως OFZs). Η Ρωσία μπλοκάρει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν ρωσικές μετοχές και ομόλογα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τη πώληση των περιουσιακών αυτών στοιχείων μετά το κύμα οικονομικών κυρώσεων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν ανέφερε πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί αυτοί, οι οποίοι δεν ισχύουν για τους εγχώριους επενδυτές.
«Οι εκδότες μπορούν να πάρουν αποφάσεις για την πληρωμή μερισμάτων και τις πληρωμές για άλλα χρεόγραφα», δήλωσε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της «Αλλά οι πληρωμές… σε ξένους πελάτες δεν θα γίνονται. Αυτό ισχύει και για τα OFZs», πρόσθεσε.
Οι ξένοι επενδυτές κατείχαν ομόλογα OFZs αξίας 3 τρισ. ρουβλιών (28 δισ. δολαρίων) σε μία αγορά συνολικού ύψους 15,5 τρισ. ρουβλιών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την 1η Φεβρουαρίου.
Το ρωσικό σύστημα που εποπτεύει την πώληση χρεογράφων (NSD) ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις δυνατότητες πληρωμών σε ξένα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που κατέχουν ρωσικά χρεόγραφα καθώς και το δικαίωμα μεταβίβασης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, συμμορφούμενο με αίτημα της κεντρικής τράπεζας.
Τα μεγαλύτερα παγκόσμια συστήματα διακανονισμού συναλλαγών, το Euroclear και το Clearstream, δεν δέχονται πλέον ρωσικά στοιχεία ενεργητικού, κλείνοντας ουσιαστικά μία οδό διαφυγής για τους ξένους επενδυτές, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Euroclear, που έχει την έδρα του στο Βέλγιο, ανέφερε χθες ότι το NSD μπλόκαρε τους λογαριασμούς μετά τα μέτρα που πήρε η κεντρική τράπεζα. Ανέφερε, επίσης, ότι θα απενεργοποιήσει άμεσα τον λογαριασμό που έχει στην ανταποκρίτρια τράπεζά του στη Ρωσία, την ολλανδική ING.
To Clearstream ενημέρωσε, επίσης, τους πελάτες του χθες το βράδυ ότι το NSD μπλόκαρε όλα τα χρεόγραφα που είχε στον λογαριασμό του μέχρι νεοτέρας.