Περισσότερα από 9,9 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα δόθηκαν σε ουκρανικούς ομίλους από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Elliptic. Έχουν δημιουργηθεί αποκεντρωμένες αυτόνομες οργανώσεις (DAO) για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς. Τα NFT έχουν πουληθεί για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον ουκρανικό λαό και τον στρατό. Ο επίσημος λογαριασμός της χώρας στο Twitter είπε ότι δέχεται Bitcoin, Ether και Tether.
Οι δωρεές όπως αυτές γίνονται συνήθως με τον παλιομοδίτικο τρόπο: μέσω τραπεζών. Στην εξοικειωμένη με αυτή την τεχνογνωσία Ουκρανία, η κρυπτογράφηση έχει αναδειχθεί ως ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος χειρισμού αυτών των χρημάτων. Δεν είναι μόνο χρήματα που ρέουν στη χώρα — το stablecoin Tether υποτίθεται ότι είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ. Αλλά η ζήτηση στην Ουκρανία είναι τόσο υψηλή που έχει σπάσει το δεσμό της και διαπραγματευόταν πάνω από το δολάριο — στα 1,10 δολάρια στις 26/2, όπως έγραψε το Verge.
«Ερχόμενοι από την Ουκρανία, είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις στοίβες δολαρίων σε φυσική μορφή», λέει ο Ιλία Πολοσούκιν, ο Ουκρανός συνιδρυτής του NEAR Protocol, ανταγωνιστή του Ethereum στο Verge. Έχει οικογένεια στο Χάρκοβο, το οποίο βομβαρδιζόταν. «Δεν εμπιστεύεστε το τοπικό νόμισμα και επιπλέον, δεν εμπιστεύεστε τις τράπεζες». Αυτό κάνει την Ουκρανία ένα ιδανικό μέρος για την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων.
Η Ουκρανία ως κόμβος των κρυπτονομισμάτων
Η Ουκρανία είναι γνωστή για το ταλέντο των πολιτών της στην τεχνολογία, με περισσότερους από 200.000 εργαζομένους στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ και η εξαγωγική της δραστηριότητα στον τομέα της πληροφορικής έκανε τζίρο 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Νομιμοποίησε επίσης επίσημα το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα πέρυσι, σε έναν νόμο που ρυθμίζει τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και παρέχει προστασία έναντι απάτης στους Ουκρανούς. Προηγουμένως, η κρυπτογράφηση υπήρχε σε μια γκρίζα περιοχή όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν συναλλαγές, αλλά εταιρείες και ανταλλακτήρια που το έκαναν προσέλκυαν την προσοχή των αρχών.
Η χώρα κατέλαβε την τέταρτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Υιοθέτησης Κρυπτογράφησης της Chainalysis, πίσω μόνο από το Βιετνάμ, την Ινδία και το Πακιστάν, και περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια κρυπτονομισμάτων διέρχονται από τη χώρα ετησίως. «Η μεγάλη ιδέα είναι να έχουμε μια από τις κορυφαίες δικαιοδοσίες στον κόσμο για τις εταιρείες κρυπτογράφησης», δήλωσε στους New York Times πέρυσι ο Αλεξάντερ Μπορνιακόφ, αναπληρωτής υπουργός στο Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας.
Η κρυπτογράφηση ως επένδυση
Όταν ο Πολοσούκιν ήταν στην Ουκρανία πέρυσι, εξεπλάγη όταν είδε ότι η κρυπτογράφηση είχε πολλαπλασιαστεί ευρέως, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που δεν εργάζονται σε κάποιον σχετικό τομέα Σημείωσε ότι το Tether είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, εν μέρει επειδή τόσοι πολλοί Ουκρανοί είχαν συνηθίσει να εργάζονται με το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα. Υπήρχε όμως και ένας άλλος παράγοντας: Η σχετική έλλειψη επενδυτικών επιλογών. Εκτός από την αγορά ακινήτων, «η μόνη άλλη ευκαιρία για επένδυση είναι στην πραγματικότητα η κρυπτογράφηση».
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων και του Web3 έχουν συσπειρωθεί γύρω από τη χώρα από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Αν και υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ρωσικές εταιρείες μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις, η Τράπεζα της Ρωσίας πιέζει για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων. (Αντίθετα, ευνοεί το ψηφιακό ρούβλι.) Έτσι, όταν η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ανέστειλε τις ψηφιακές μεταφορές μετρητών και περιόρισε τις αναλήψεις μετρητών, η κρυπτογράφηση – μαζί με το δολάριο, τον χρυσό και το ασήμι – έγινε μια βιώσιμη επιλογή για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
Σε γενικές γραμμές, η διεθνής κοινότητα κρυπτογράφησης αντέδρασε με μηνύματα υποστήριξης για την Ουκρανία. Ο Βιτάλικ Μπουτέριν , ο δημιουργός του Ethereum, έγραψε στο Twitter ότι η εισβολή ήταν «έγκλημα» κατά του ουκρανικού και του ρωσικού λαού, προσθέτοντας «Δόξα στην Ουκρανία». Αργότερα, ο Μπουτέριν έκανε retweet μια ανακοίνωση από το Unchain.fund, με στόχο την ανθρωπιστική βοήθεια. Εννέα άτομα πρέπει να υπογράψουν τη διασπορά των κεφαλαίων.
Ένα μέλος της ρωσικής ομάδας των Pussy Riot δημιούργησε το UkraineDAO, για να χρησιμοποιήσει «τη δύναμη της τεχνολογίας και της κοινότητας web3 ώστε να συγκεντρώσει κεφάλαια». Υπάρχει επίσης το RELI3F, «μια πρωτοβουλία ανθρωπιστικής βοήθειας που ιδρύθηκε από καλλιτέχνες NFT/web3 που συνεργάζονται για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας». Στο Twitter, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX ανακοίνωσε ότι η εταιρεία «μόλις έδωσε 25 $ σε κάθε Ουκρανό στο FTX».