Αναλυτικά είναι -στο σύνολο του Τύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης- τα σημερινά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και ειδικότερα για τη μη καταβολή της δόσης που οφείλει στο ΔΝΤ και τη συγκέντρωση, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, όλων των οφειλών της προς το ΔΝΤ για το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Συγκεκριμένα, o EUOBSERVER σχολιάζει ότι η κίνηση αυτή εξέπληξε την ΕΕ και το ΔΝΤ και ήγειρε ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρεται ωστόσο ότι η συγκέντρωση όλων των οφειλών προς το ΔΝΤ για το τέλος του μήνα «καθιστά λιγότερο πιεστικό το θέμα της ρευστότητας και δίνει περισσότερο χρόνο στους διαπραγματευτές που πρέπει να γεφυρώσουν τις διαφορετικές απόψεις τους όσον αφορά τις συντάξεις, το ΦΠΑ και την αγορά εργασίας». Ο EUOBSERVER συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην πληρώσει το ΔΝΤ μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως απειλή χρεοκοπίας στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν συμβιβαστούν με τα ελληνικά αιτήματα. Επιπλέον, η κίνηση τακτικής όσον αφορά το ΔΝΤ προκύπτει ενώ η Ελλάδα θέτει θέμα αναδιάρθρωση του χρέους, καταλήγει.
«Η Ελλάδα καθυστερεί την πληρωμή ενώ οι συνομιλίες για το χρέος παραπαίουν», εκτιμά εξάλλου η ιστοσελίδα POLITICO, χαρακτηρίζοντας ασυνήθιστη την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ. Παράλληλα αναφέρει ότι «αν κρίνει κανείς από την ταχεία άνοδο και πτώση των επιπέδων αισιοδοξίας», ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι πιστωτές χρειάζονται αρκετό χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρεται σε μελέτη (Jonathan Loynes, Capital Economics) σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος είναι ήδη μη βιώσιμο (175% του ΑΕΠ) και πως οι λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις με βάση την πραγματική ανάπτυξη της Ελλάδας θα ανεβάσουν το ελληνικό χρέος στο 190% του ΑΕΠ, φέτος. Ο Loynes σχολιάζει στην Politico: «Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις που εστιάζουν σε ακριβείς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μάταιες όσο οι υπολογισμοί για το ελληνικό χρέος βασίζονται σε αβάσιμα αισιόδοξες παραδοχές για την οικονομία» ενώ τονίζει πως μόνο ένα «μεγάλο κούρεμα» μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, κάτι που ωστόσο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά της η ιστοσελίδα EURACTIV σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα προσπερνά την πληρωμή προς το ΔΝΤ και αγοράζει χρόνο» σχολιάζει ότι με αυτή την κίνηση η Ελλάδα αγόρασε χρόνο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της. Περιγράφει στη συνέχεια το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, ελληνική πρόταση και πρόταση πιστωτών), ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στις δηλώσεις Στρατούλη περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που δεν υπάρξει ελαστικότερη στάση από τους πιστωτές.
Τέλος δημοσίευμα στο EUROPOLITICS με τίτλο «Ελλάδα: “ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς”», επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας ως τα μέσα του μήνα, δεδομένου ότι αν αυτή δεν προκύψει δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την έγκρισή της από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Εσθονίας πριν την εκπνοή του προγράμματος διάσωσης στις 30 Ιουνίου.