Περιόρισαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις προσδοκίες να χαλαρώσει άμεσα το πλαίσιο της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ομολόγων της χώρας ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, η απάντηση παραμένει «όχι», όπως ανέφεραν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης αναφορικά με την Ελλάδα.
«Μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχής η τελική αξιολόγηση…του προγράμματος, εμείς, το διοικητικό συμβούλιο, μπορούμε να εξετάσουμε πιθανή αλλαγή. Αλλά όχι πριν από τότε» δήλωσε ο Βίτορ Κονστάνσιο, σχολιάζοντας την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα σχόλιά του απηχούν τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Υπάρχει πάντα πολύ θόρυβος σε μια τέτοια κατάσταση και νομίζω ότι το βασικό είναι να ξεχωρίζουμε το θόρυβο από το γεγονότα», δήλωσε ο Νοβότνι στην τηλεόραση του CNBC.
«Για εμάς, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι έχουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Η μία είναι… εάν μπορούμε για παράδειγμα να αποδεχθούμε ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Η απάντηση προς το παρόν είναι: όχι» είπε.
Παράλληλα, διαμήνυσε ότι, ενώ η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, θα μπορούσε εντούτοις να χρεοκοπήσει.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θα συμβεί μια έξοδος της Ελλάδας» είπε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμβούν πολλά πράγματα που δεν θα είναι καλά».
Αναφορικά με τις τράπεζες, ο Βίτορ Κονστάνσιο εξήγησε ότι «δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μεταξύ, ας πούμε, μιας χρεοκοπίας της ελληνικής κυβέρνησης και αφερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών».