Η εμμονή των εταίρων για τροποποιήσεις των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για άλλη μια φορά είναι άστοχη, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα δημοσιονομικά της χώρας.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*
Το μείζον ζήτημα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων που θα πρέπει να απασχολεί και το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και, βεβαίως, τους «θεσμούς» είναι η προώθηση μέτρων που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.
Σήμερα, τουλάχιστον το 30% του ΦΠΑ τελικά δεν αποδίδεται στα δημόσια ταμεία, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η υστέρηση εσόδων.
Με το σκεπτικό αυτό, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το τραπεζικό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα άμεσου διαχωρισμού των εισπραχθέντων από πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε η καθαρή τιμή να δίδεται στις επιχειρήσεις και ο ΦΠΑ να αποδίδεται άμεσα στις φορολογικές αρχές.
Σε ότι αφορά την τόνωση της αγοράς, η καθιέρωση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ θα βοηθούσε σημαντικά. Γιατί κάθε μονάδα μείωσής του, σημαίνει και αντίστοιχη μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, που σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην αγοραστική κίνηση.
Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για την αναμόρφωση του συστήματος του ΦΠΑ και μάλιστα με συντελεστές που θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που ισχύουν σήμερα. O υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 23% στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους συντελεστές όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28. Θεωρούμε, επίσης, αναγκαία την ύπαρξη και άλλων χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ, όπως άλλωστε ισχύει στην ΕΕ.
Η ύπαρξη, λοιπόν, ενός υπερμειωμένου συντελεστή περίπου στα σημερινά επίπεδα του 6,5% που θα αφορά φάρμακα, πολιτισμό και βασικά είδη διατροφής, όπως και η ύπαρξη ενός μεσαίου συντελεστή για τις άκρως ανταγωνιστικές υπηρεσίες του τουρισμού θα πρέπει να αποτελέσει βασική απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Άλλωστε, σε μια αγορά όπως η ελληνική, που η κίνηση βρίσκεται στο ναδίρ, κάθε αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει άλλο ένα υφεσιακό μέτρο.
* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ