Εκεί που το Χ.Α. πήγε να αναθαρρήσει εξαιτίας της ανάσας που πήρε η Ελλάδα για την αποπληρωμή του δανείου το 2024, οι ξένες αγορές είχαν άλλη άποψη.
Μπορεί πραγματικά η Ελλάδα να ευνοείται από τις εξελίξεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην Ιρλανδία, από την άλλη οι αγορές παραμένουν ανήσυχες για την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Τα ελληνικά και τα ιρλανδικά spreads άρχισαν να αποκλιμακώνονται τη Δευτέρα, όταν τα ισπανικά και τα πορτογαλικά άρχισαν να ίπτανται σε νέα υψηλά. Από την άλλη, δεν εκλείπει και η καχυποψία για τη χώρα μας.
Δηλαδή, από τη στιγμή που πήραμε την παράταση αποπληρωμής του δανείου, μπορεί να χαλαρώσει η δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών είπε σήμερα ότι τ6ο μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα έως το 2013.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μιαν ανάσα πριν από τα χαμηλά του περασμένου Ιουνίου, στις 1.411 μονάδες (1.408 τα χαμηλά σε κλείσιμο) καταγράφοντας απώλειες 1,76%.
Χαρακτηριστικό της νευρικότητας που επικράτησε είναι το γεγονός ότι ο Γ.Δ. σημείωσε διακύμανση 4,48%, με υψηλό ημέρας στο +2,66% χαμηλά ημέρας στο -1,83%.
Ο τζίρος παρέμεινε υποτονικός, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 94,2 εκατ. ευρώ. Μεγάλη ήταν η βουτιά για την Κύπρου, κατά 4,21%, Eurobank 3,77%, Εθνική 2,49%, Alpha 2,02%, ενώ στο «κόκκινο» πέρασε και η Πειραιώς.
Με κέρδη έκλεισαν MIG, ATE και Marfin Popular. «Η απόφαση για την εισαγωγή της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τα συνεχή δημοσιεύματα ότι ακολουθούν η Πορτογαλία και πιθανόν η Ισπανία, αλλά και η φημολογία ότι η Ελλάδα προετοιμάζει αναδιάρθρωση χρέους δημιούργησαν πολύ αρνητική ψυχολογία τόσο για την ελληνική αγορά, όσο και για τις περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης», γράφει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Guardian Trust.
«Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, καθώς οι τράπεζες είναι «φορτωμένες» με κρατικά ομόλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του εννεαμήνου των ελληνικών επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκαν όχι μόνο δε βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος, αλλά αντίθετα το επιδείνωσαν και ασφαλώς συνετέλεσαν στη διαμόρφωση πτωτικής διάθεσης. Μέσα σε αυτό το γενικά «πεσμένο» κλίμα δε βοήθησε ούτε η έγκριση από την τρόικα της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Πηγή: reporter.gr