Σε μία στιγμή κατά την οποία στη χώρα μας έχει ανοίξει η κουβέντα για δεύτερο νόμισμα, αξίζει να δούμε το παράδειγμα μίας χώρας όπως η Κούβα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, η Αβάνα έχει δύο νομίσματα και άπειρες ισοτιμίες. Έτσι όταν ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα ενοποιήσει το νομισματικό σύστημα έως το 2016, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα το κάνει.
Ένα χρόνο πριν, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς θα γίνει η ενοποίηση των δύο νομισμάτων. Ούτε έχει καθοριστεί κάποια ισοτιμία.
Οι Κουβανοί αποκαλούν την ημέρα που θα γίνει η ενοποίηση των δύο νομισμάτων – το ένα χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές εντός της χώρας και το άλλο για τις συναλλαγές εκτός της χώρας – την «ημέρα μηδέν».
Η βασική δυσκολία δεν είναι να ενωθούν τα δύο νομίσματα σε ένα. Είναι το Κουβανικό πέσο, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι, και το μετατρέψιμο πέσο, που αξίζει περίπου ένα δολάριο ΗΠΑ, που είναι το υποκατάστατο του δολαρίου που χρησιμοποιείται στον τουρισμό, για εμβάσματα και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Economist εκτιμά ότι θα είναι σχετικά εύκολο να γίνει η αλλαγή, καθώς ήδη τα περισσότερα αγαθά μπορούν να αγοραστούν και με τα δύο νομίσματα. Ενώ η ισοτιμία του εσωτερικού πέσο δεν έχει αλλάξει και πολύ από το 1994 που δημιουργήθηκε.
Όμως για την οικονομία, κάτι που μοιάζει σχετικά απλό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.
Η υπεραξία του νομίσματος έχει δημιουργηθεί για το πέσο που χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές στο εξωτερικό από τη δεκαετία του ’80 όταν η Κούβα συνεργαζόταν με τη Σοβιετική Ένωση. Δημιούργησε τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά επιτρέποντας στους εισαγωγείς να αγοράζουν προϊόντα αξίας ενός δολαρίου ΗΠΑ τραβώντας με αυτόν τον τρόπο πολύτιμο συνάλλαγμα από την αγορά.
Αν κοπεί η υπεραξία βρισκόμαστε μπροστά σε μία υποτίμηση που μπορεί να φτάσει το 96%. Αυτό θα οδηγούσε στη χρεοκοπία πολλές κρατικές εταιρείες.
Ειδικός της Παγκόσμιας Τράπεζας εξηγεί ότι δε γνωρίζει καμία χώρα που να ξεκίνησε ενοποίηση δύο νομισμάτων με τόσο μεγάλη διαφορά στην αξία.
Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αβάνα υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως οι εισαγωγές, θα ωφεληθούν από την υποτίμηση.
Συνήθως, μία χώρα που μπαίνει σε τέτοιου είδους περιπέτεια ζητά την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή Παγκόσμιας Τράπεζας
Δεδομένης της αντιπαλότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κούβα δεν έχει αυτή την επιλογή. Ωστόσο, η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, ενδεχομένως να βοηθήσει…