Με φόντο την «Ελπίδα» η οποία έχει ντύσει στα λευκά τη χώρα, πραγματοποιείται σήμερα (25/1) και αύριο (26/1) η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο έχει το βλέμμα στραμμένο στην απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων καθώς το ράλι των ανατιμήσεων στην αγορά συνεχίζεται. Στο τραπέζι των συζητήσεων οι οποίες πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως θα βρεθούν τα σχέδια για τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ αλλά και μια σειρά από δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα που συνδέονται με το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι και αυτή η αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς για να τρέξουν οι διαδικασίες που θα βγάλουν την χώρα από την επιτήρηση πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους επικεφαλής αναλυτικό κοστολόγιο με τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Αν και η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με νέα εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς χαρακτηρίζονται λεπτές κυρίως στο θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου όπου καταγράφονται καθυστερήσεις με την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχει εκκαθαριστεί ο κύριος όγκος των οφειλών με επίκεντρο τις εκκρεμείς συντάξεις.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ταχύτητες για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τη δικαιοσύνη και την υγεία
Τα κυρίαρχα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της 13ης αξιολόγησης είναι:
- Μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες των αλλαγών στο καθεστώς του φόρου προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή και την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών για το 2022.
- Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου. Πρόκειται για το μόνιμο αγκάθι των τελευταίων αξιολογήσεων που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία. Σύμφωνα με τις νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες ενώ το στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως τα μέσα του 2022.
- Αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη εντός του 2022 όπως η βελτίωση της διεκπεραίωσής τους σε συγκεκριμένα δικαστήρια καθώς κι για την επιτάχυνση των πληρωμών τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει. Στο καυτό θέμα των πλειστηριασμών οι θεσμοί ζητούν την υιοθέτηση μιας εκτενούς αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς αναμένεται να επιταχύνει την απόδοση της δικαιοσύνης και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Οι εργασίες συνεχίζονται με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια. Στο πλαίσιο αυτό, τον Φεβρουάριο αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Καβάλας, ενώ μέσα στον Μάρτιο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
- Μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Προβλέπεται ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έως τον Φεβρουάριο του 2022, μαζί με τις εφαρμοστικές διατάξεις. Όσον αφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων υγείας το ορόσημο είναι για τα μέσα του 2022.
- Δασικοί χάρτες. Η επικύρωση των δασικών χαρτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2022. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Ενέργειας έδωσε τετράμηνη παράταση προκειμένου να υπάρξουν εσωτερικές διορθώσεις στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών αλλά και για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στους πολίτες να ασκήσουν αντιρρήσεις.
- ΑΑΔΕ. Το νέο πληροφοριακό σύστημα τίθεται ως στόχος να λειτουργήσει τον προσεχή Απρίλιο, αντί για το τέλος του έτους.
- Δικαιοσύνη. Προβλέπεται η άρση των καθυστερήσεων στη διαγωνιστική διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων με την ανάθεση του έργου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
- Κοινωνική πρόνοια. Σε φάση υλοποίησης μπαίνουν οι εφαρμοστικές διατάξεις για τον προσδιορισμό της αναπηρίας στις παροχές. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για δύο χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2.000 ωφελούμενοι.
- Δημόσια διοίκηση. Εντός του μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων που θα συλλέγει, θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα του Δημοσίου και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα περίπου 3.600 φορέων και 9.200 διαχειριστών.
- Προσλήψεις στο δημόσιο. Θα διατηρηθεί σταθερό το συνολικό κόστος της δημόσιας διοίκησης, ώστε να συμβάλλει στη διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.