Η προτεραιότητα από τα κονδύλια του προγράμματος Γιούνκερ και το νέο ΕΣΠΑ δεν θα είναι πλέον τα έργα υποδομής αλλά η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών ενώ ήδη καταβάλλεται προσπάθεια να παραμείνουν στη χώρα οι νέοι επιστήμονες που θα οδηγήσουν την επιχειρηματικότητα της χώρας στην επόμενη μέρα και θα δοθεί έμφαση στην καινοτομική επιχειρηματικότητα, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στο 2ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επιμελώς Επιχειρείν 2015».

Το συνέδριο διοργάνωσε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Ε.Α.), με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής στο οποίο η επιχειρηματική κοινότητα ζήτησε, για μια φορά ακόμη, ένα εθνικό οδικό χάρτη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα δίνει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας το πρώτο και βασικό ρόλο με συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ακόμη ότι έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομίας τέσσερα υποδείγματα για τους διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών αναμένονται τα σχόλια των αρμόδιων διευθύνσεων για να υιοθετηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε αυτό τον τομέα.

Εκτός από ένα σύνολο νομοσχεδίων για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, συνέχισε, ετοιμάζονται δυο έργα στρατηγικής σημασίας. Υπάρχουν δυο επιτροπές για την αναμόρφωση του δημόσιου λογιστικού για την εκ βάθρου αλλαγής της εποπτείας και παρακολούθησης των φορέων του δημοσίου και για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα για το δημόσιο τομέα με σκοπό την εύκολη παρακολούθηση όλων των δαπανών των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Για τα αντικίνητρα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ομάδα συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις για την ανάπτυξη προκειμένου να κωδικοποιηθούν και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, τόνισε αναφερόμενος στις ιδιομορφίες της ελληνικής χωροταξίας «έχω καταγγελίες από δεκάδες επιχειρηματίες για αδειοδότηση που έχει κολλήσει διότι ένα χαρτάκι για περιβαλλοντικά ζητήματα ξεφυτρώνει από κάπου».

Σημείωσε ότι η χωροταξία είναι μία δύσκολη υπόθεση στη χώρα μας με τις περιοχές νατούρα να καλύπτουν μεγάλο τμήμα της χώρας ενώ η ερημοποίηση των ορεινών όγκων είναι ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση.

«Αν συζητάμε για ανάπτυξη πρέπει να γυρίσουμε τα μάτια μας στους ορεινούς όγκους και τη νησιωτικότητα και το αν είναι δημόσια ή ιδιωτική η επένδυση είναι ψευδοπρόβλημα» είπε και συνέχισε ότι : «αν δεν είχε πάει η ΔΕΗ στα ορεινά χωρία κανένας δεν θα είχε επενδύσει».

Η καθετοποίηση της γεωργικής παραγωγής πρέπει να αλλάξει και όπως είπε, αντί να φυτεύουν μόνο βαμβάκι διότι επιδοτείται πχ να αναπτυχθούν οι ελληνικοί σπόροι η οικολογικές μέθοδοι.

Οι ενεργειακές επενδύσεις στις μικρές ιδιοκτησίες, συνέχισε, κόλλησαν και με ευθύνη του τραπεζικού συστήματος αλλά και εξαιτίας άλλων λόγων όπως η μεγάλη διασπορά ιδιοκτησίας , το θολό πλαίσιο συναπόφασης και πολλές φορές το ότι οι ιδιοκτήτες μένουν μακριά από τα σπίτια που νοικιάζουν «γι’ αυτό το τελευταίο σχεδιάζεται να υπάρξει πρόβλεψη μέσω τριγωνικών συμβάσεων να αποκομίζουν κέρδος οι ιδιοκτήτες» όπως είπε.