Αυξήσεις σε σειρά υπηρεσιών και αγαθών, αλλά και μειώσεις φέρνουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, όπως τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ η οποία μάλιστα τυγχάνει θετικής αποδοχής από ευρωπαίους αξιωματούχους προβλέπει να υπάρχουν 2+2 συντελεστές.
Συγκεκριμένα προβλέπει:
-6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Αυτοί οι δύο συντελεστές, θα ισχύουν μόνο για όσους κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Για όσους συναλλάσσονται με μετρητά, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι.
Συγκεκριμένα οι συντελεστές για μετρητά θα είναι:
-9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Ειδικά για τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο οποίος σήμερα υπάγεται στο 13% θα υπάγεται στο 15% ανεξάρτητα από το αν η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα ή τοις μετρητοίς.
Μιλώντας για το ειδικό καθεστώς των νησιών (σ.σ οι συντελεστές σε Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένοι κατά 30% και σήμερα διαμορφώνονται στο 5%, 9% και 16%) ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές (σ.σ η έκπτωση του 30% θα ισχύει επί των νέων συντελεστών) θα αφορούν μόνο στους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις.
Τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όπως ένδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα φορολογούνται με 15% αν η πληρωμή γίνει με πλαστικό χρήμα και με 18% αν γίνει με μετρητά. Σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές θα είναι κερδισμένοι. Για παράδειγμα ένα νεόδμητο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ με ΦΠΑ 23% πλήρωνε φόρο 46.000 ευρώ. Με το ΦΠΑ στο 18% θα πληρώνει 36.000 ευρώ.
Τα αγαθά που εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς κ.α. θα μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή 18% για πληρωμή με μετρητά και 15% για πληρωμή με κάρτα. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα έχει επιβάρυνση καθώς ο λογαριασμός θα αυξηθεί, αφού θα επιβάλλεται ΦΠΑ 15% αντί για 13% σήμερα. Ωστόσο το 15% θα ισχύει και για πληρωμή με μετρητά. Έτσι μια κατανάλωση των 50 ευρώ με ΦΠΑ 13% είχε φόρο 6,5 ευρώ. Με ΦΠΑ 15% θα έχει φόρο 7,5 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει επιβάρυνση για τους καταναλωτές – εκτός από τα τρόφιμα. Για παράδειγμα ένας λογαριασμός σε εστιατόριο 113 ευρώ σήμερα θα διαμορφωθεί σε 115 ευρώ με πληρωμή κάρτας και 118 ευρώ για πληρωμή με μετρητά.
3. Φάρμακα, εφημερίδες, βιβλία, που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα υπαχθούν στο 9,5% για πληρωμή με μετρητά ή θα μείνουν στην ίδια τιμή για πληρωμή με κάρτα.