Αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της Κύπρου είχε η κατάσταση στον τραπεζικό της τομέα κατά το 2013, περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του «Advanced Media Institute».
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα: «Πώς επηρέασε τη διεθνή εικόνα της Κύπρου η τραπεζική κρίση». Η συστηματική ανάλυση που έγινε σε 1716 ειδήσεις τεσσάρων δικτύων παγκόσμιου βεληνεκούς -BBC, CNN, FOX, Al Jazeera- για μια περίοδο δύο ετών, κατέδειξε συγκεκριμένα ότι ο τραπεζικός τομέας, την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, δηλαδή, τον Μάρτιο του 2013, μεταβλήθηκε από πηγή ισχύος για τη διεθνή εικόνα του νησιού, σε παράγοντα υψηλού αρνητισμού.
Στην ημερίδα, της οποίας χορηγός επικοινωνίας ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο όμιλος μέσων ενημέρωσης «Δίας», η ερευνήτρια Αναστασία Μηνά επεσήμανε ότι ο τραπεζικός τομέας μετά την κορύφωση της κρίσης φαίνεται εγκλωβισμένος μέσα σε ένα έντονα αρνητικό πλαίσιο. Ωστόσο, όπως ανέφερε, μετά από την κορύφωση της κρίσης, δηλαδή το Μάρτιο του 2013, καθώς μειώνεται η ορατότητα της Κύπρου στα διεθνή μέσα, μειώνεται παράλληλα και η αρνητική της αξιολόγηση. Συνήθως, η χαμηλή ορατότητα με μειωμένη την αρνητική αξιολόγηση σημαίνει πως επέρχεται η άμβλυνση της κρίσης για τη χώρα και κατ` επέκταση δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η επιδιόρθωση της εικόνας της, είπε η κ. Μηνά, σημειώνοντας όμως ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με την εικόνα του τραπεζικού τομέα, αφού καθώς μειώνεται η ορατότητα του στα διεθνή μέσα, αυξάνεται η αρνητική του αξιολόγηση, κάτι που καθιστά τις διαδικασίες ανάταξης της εικόνας του ιδιαίτερα δύσκολες.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του «Advanced Media Institute», Σοφία Ιορδανίδου, είπε ότι είναι σημαντικό ο τραπεζικός τομέας συνολικά να επανακτήσει την αξία του και να ξαναγίνει παράγοντας ισχύος, όπως ήταν πριν, για την Κύπρο.
Οι τράπεζες, σημείωσε η κ. Ιορδανίδου, έχουν υποχρέωση και να διαχειριστούν την κρίση, αλλά και να κάνουν πρόβλεψη για πιθανές κρίσεις που θα ακολουθήσουν. Επίσης, επισήμανε πως «η διεθνής εικόνα μιας χώρας αποτελεί σημαντικότατη οικονομική αξία. Ο θετικός ή αρνητικός χαρακτήρας της εικόνας έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε παρέμβασή του στην ημερίδα, είπε ότι οι εκτιμήσεις της έρευνας είναι ορθές και ότι η τραπεζική κρίση στην Κύπρο αναμφίβολα επηρέασε την γενικότερη εικόνα της χώρας μας διεθνώς. «Όντως ο τραπεζικός τομέας, ενώ ήταν πηγή ισχύος για τη χώρα γίνεται η Αχίλλειος πτέρνα» παρατήρησε. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, εάν η Κύπρος κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας, θα κερδίσει το στοίχημα της επικοινωνιακής προβολής της ανάκαμψης της.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως, παρά τα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμη η Κύπρος διανύει «εύθραυστη περίοδο» και μπορεί να γίνει «παράπλευρο» θύμα άλλων εξελίξεων. «Ενόσω συνεχίζεται η κρίση στην Ελλάδα που κατ’ επέκταση απειλεί τη σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης, απειλείται και η Κύπρος» υποστήριξε. Επίσης, ανέφερε ότι η κρίση στην Ουκρανία και η πολιτική επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, ανέφερε ότι καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για περαιτέρω ενδυνάμωση της εποπτείας, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η φήμη των εποπτευόμενων της, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων και την παραμονή των υφιστάμενων.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο διευθυντής της διεύθυνσης εταιρικών υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης, η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου, ο πρόεδρος του ΚΟΤ ‘Αγγελος Λοΐζου, ο διεθνολόγος Γιώργος Κέντας και ο νομικός Γιώργος Παμπορίδης.