Τα αίτια της κρίσης και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε άρθρο του για την εφημερίδα «Danas» του Βελιγραδίου, με τίτλο «Σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας».
Ο κ. Βαρουφάκης, καταρχήν, εκτιμά πως η μικρή πρόοδος που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οφείλεται στο γεγονός, ότι «όλα τα μέρη έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις απαιτήσεις για την επόμενη ένεση ρευστότητας και λιγότερο στο όραμα της ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας».
«Αν επιθυμούμε να εξέλθουμε από αυτό το αδιέξοδο, θα πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες δημιουργίας μιας υγιούς ελληνικής οικονομίας» επισημαίνει στο άρθρο του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
«Η βιώσιμη ανάκαμψη απαιτεί μια συνέργεια μεταρρυθμίσεων, που θα απελευθερώσουν τις σημαντικές δυνατότητες της χώρας και θα άρουν τα σημεία συμφόρησης στους τομείς: των παραγωγικών επενδύσεων, των κανόνων πιστοληπτικής ικανότητας, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας διοίκησης, του δικαστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας, των πολιτιστικών προϊόντων και -τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- της δημοκρατικής διακυβέρνησης» επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτιμά ακόμη ότι «η πολιτική των τελευταίων επτά ετών αποδεκάτισε τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και ανάγκασε τις ήδη αδύνατες τράπεζες να σταματήσουν τη χορήγηση πιστώσεων».
Επισημαίνει δε, πως «για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και να ξεκλειδώσει το σύστημα τραπεζικών δανείων προς τα υγιή τμήματα του ιδιωτικού τομέα».
Για την αύξηση των επενδύσεων και την επαναλειτουργία του πιστωτικού συστήματος των τραπεζών, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι πρέπει να ιδρυθούν δύο νέοι δημόσιοι τραπεζικοί φορείς. «Η Ελλάδα χρειάζεται δύο νέα δημόσια ιδρύματα, που θα λειτουργούν δίπλα δίπλα με τον ιδιωτικό τομέα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: μία αναπτυξιακή τράπεζα, που θα αξιοποιεί τα δημόσια κονδύλια και μία “κακή τράπεζα” που θα απαλλάξει το τραπεζικό σύστημα από τα μη εξυπηρετούμενα προϊόντα και θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίσουν πάλι να παρέχουν δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης στο άρθρο του στη σερβική εφημερίδα «Danas».
Εξηγεί, επίσης, ότι τα κεφάλαια της αναπτυξιακής τράπεζας θα αποτελέσουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα ακίνητα του δημοσίου, που έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία. Η τράπεζα αυτή – αναφέρει – θα αποτελέσει, επίσης, τον κρίκο που θα συνδέει το επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι -συμπληρώνει- αντί να χρησιμοποιούνται οι ιδιωτικοποιήσεις για να κλείνουν τρύπες στα δημοσιονομικά θα αποτελέσουν μέρος μιας μεγάλης εταιρικής σχέσης δημοσίου και ιδιωτών με σκοπό την ανάπτυξη.
Για την αποκαλούμενη «κακή τράπεζα», ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά πως θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, αφού θα απαλλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την «κληρονομιά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή τράπεζα θα αυξηθούν οι επενδύσεις, οι παροχές δανείων και στο τέλος -αναφέρει- η «κακή τράπεζα» θα γίνει «καλή τράπεζα».
Η ίδρυση αυτών των δύο τραπεζών θα επηρεάσει θετικά τα δημοσιονομικά του κράτους, αλλά θα συμβάλει και στην κοινωνική σταθερότητα, αφού όπως γράφει στο κείμενό του ο υπουργός Οικονομικών, «οι μετοχές των τραπεζών θα εκτιναχθούν στα ύψη, οι ζημίες του κράτους από την ανακεφαλαιοποίηση θα εκμηδενιστούν, ενώ το μερίδιο του κράτους στις τράπεζες θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία».
Συμπληρώνει δε, ότι «τα κέρδη από τα επιτόκια της αναπτυξιακής τράπεζας θα διοχετεύονται στα συνταξιοδοτικά ταμεία που υπέστησαν πολλές ζημιές με το “κούρεμα”, το 2012».
«Σύμφωνα με το σενάριο αυτό -συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης- η κοινωνική ασφάλεια θα ενισχυθεί με την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, την εισροή εισφορών ως συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που εκτοπίστηκαν από τη δουλειά τους τα σκοτεινά χρόνια του πρόσφατου παρελθόντος».
Ο κ. Βαρουφάκης προβλέπει ότι «με τη στρατηγική αυτή θα υπάρξει ταχεία ανάπτυξη, η Ελλάδα θα αποτελέσει μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και θα υπάρξει σταθερή ροή ξένων επενδύσεων».
Για την αποφυγή του συστήματος της «πυραμίδας του Πόντζι», που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και δημιουργούσε «φούσκες», είναι ανάγκη να γίνουν οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει έλεγχος στη ροή των κεφαλαίων, επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.
«Η αναπτυξιακή τράπεζα θα τεθεί επικεφαλής στην κατανομή των περιορισμένων εγχώριων πόρων, σε επιλεγμένες παραγωγικές επενδύσεις. Σε νέους επιχειρηματίες, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούν ντόπια ταλέντα, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής βιολογικών αγροτικών προϊόντων, σε φαρμακευτικές εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, στην προσέλκυση της ξένης κινηματογραφικής βιομηχανίας, σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανάδειξης ελληνικών πνευματικών προϊόντων και ιστορικών μνημείων» αναφέρει, στο κείμενό του, ο Έλληνας υπουργός.
Συμπληρώνει δε, ότι θα συσταθεί και ελληνικός ελεγκτικός μηχανισμός, που θα επιβλέπει τις συναλλαγές του κράτους και θα βάζει «φρένο» στον υπέρμετρο δανεισμό της κυβέρνησης, διασφαλίζοντας ότι η χώρα, ποτέ ξανά δεν θα «γλιστρήσει» σε ελλείμματα.
«Εμπόδιο στην ανάπτυξη, κατά το παρελθόν, ήταν η ανίερη συμμαχία των ολιγαρχικών συμφερόντων και των πολιτικών κομμάτων, η σκανδαλώδης ασυδοσία, οι πελατειακές σχέσεις, η χειραγώγηση των ΜΜΕ, το χαλαρό τραπεζικό σύστημα, οι αδύναμες φορολογικές αρχές και η υποτελής, άτολμη δικαιοσύνη. Η δημοκρατική διαφάνεια μπορεί να εξαλείψει αυτά τα προβλήματα και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει για να αναδειχθεί η απόλυτη λάμψη της» καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.