Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου της έκτακτης εισφοράς θα ταχθεί ο εισηγητής κατά τη συζήτηση της υπόθεσης που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για δίκη-πιλότο που αφορά περίπου 20.000 υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στα διοικητικά δικαστήρια και γίνεται με διαδικασίες εξπρές δεδομένου ότι το ζήτημα παρουσιάζει μεγάλη σπουδαιότητα και σημαντικό αριθμό προσφυγών.

Ο σύμβουλος Ι. Γράβαρης θα προτείνει ενώπιον της επταμελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο 3758/2009 που προώθησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το σκεπτικό ότι η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε στους φορολογουμένους αναδρομικά με βάση όχι τα εισοδήματα του 2008 αλλά του 2007.

Σύμφωνα με την εισήγησή του, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα τη Ελευθεροτυπία, η επιβολή του μέτρου παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος που απαγορεύουν την αναδρομική φορολόγηση (άρθρο 78 παρ.2) και καθιερώνουν την αρχή της φορολογικής ισότητας (άρθρο 4 ).

Και αυτό διότι ο νομοθέτης εξαιρεί τα νομικά πρόσωπα από την έκτακτη εισφορά, χωρίς να προκύπτει για ποιο λόγο γίνεται αυτή η εξαίρεση.

Η δικαστική εισήγηση είναι αντίθετη με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχε εκδοθεί το 1979 και σε περίπτωση που το Τμήμα την υιοθετήσει, η υπόθεση θα παραπεμφθεί προς οριστική επίλυση στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου.

Η απόφαση που καλείται να εκδώσει το ΣτΕ θα είναι αμετάκλητη, ενώ σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει τα ποσά που είχε εισπράξει μέσω της έκτακτης εισφοράς. Θυμίζουμε ότι το Διοικητικό Εφετείο είχε ανατρέψει αντίθετη απόφαση του Πρωτοδικείου και είχε υποστηρίξει τη συνταγματικότητα του σχετικού νόμου.