Τέσσερα επενδυτικά σχέδια για ένταξη στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ («Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις» – EFSI) προτείνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Περισσότερες προτάσεις από μεμονωμένες επιχειρήσεις αναμένονται μόλις οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και χαρακτηριστικά Ταμείου.
Οι ανακοινώσεις έγιναν σε σημερινή εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα: «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα» που πραγματοποιείται στο Ζάππειο με συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει αργότερα χαιρετισμό.
Αξιοσημείωτη ήταν και η ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), Marc Peterschmitt ότι η Τράπεζα θα ξεκινήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, σε προσωρινή βάση έως το 2020, ενώ σύντομα θα ανοίξει γραφείο και στην Αθήνα με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής.
Οι προτάσεις για το πακέτο Γιούνκερ περιλαμβάνουν:
- Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, έργο που όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος της Ελλάκτωρ κ. Α. Καλλιτσάντσης έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ που μπορεί να αποσβεστεί σε 5 χρόνια καθώς θα επιτρέψει την υποκατάσταση της ακριβής παραγωγής ενέργειας στο νησί από πετρελαϊκές μονάδες (που κοστίζει στους καταναλωτές περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο) με την ενεργειακή τροφοδότηση από την ηπειρωτική χώρα. Θα οδηγήσει δηλαδή σε σοβαρή μείωση του ενεργειακού κόστους για όλη τη χώρα, που εκτιμάται σε 7-8 %.
- Τον τομέα της λεγόμενης «Silver Economy» (παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία). Η πρόταση αφορά την κατασκευή κέντρου περίθαλψης / φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 450 ατόμων, επενδυτικού κόστους 35 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία 350 εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.
- Την έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.
- Την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες, κτλ. Όπως προκύπτει από την έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) για τον ΣΕΒ, με την υποστήριξη της Google, τα οφέλη θα είναι άμεσα και μεγάλα. π.χ., έως 4 δισ. ευρώ οφέλη ετησίως από την καθολική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών, έως 1,4 δισ. ευρώ από την καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στον ιδιωτικό τομέα, κτλ.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης:
- Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μπίτσιος ενώ υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στον ΣΕΒ είναι εδώ και δηλώνουν έτοιμες να επενδύσουν», πρόσθεσε πως στην Ελλάδα σήμερα τίποτα δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν αποκατασταθεί η σταθερότητα και ζήτησε την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, χωρίς αποδοχή όλων των απαιτήσεων αλλά με αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.
- Ο Αντιπρόεδρος του International Finance Corporation (μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας), Δημήτρης Τσιτσιράγκος ανέφερε ότι το IFC συνεχίζει να αναζητεί ευκαιρίες για να υποστηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και τις εταιρείες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.
- Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Jean-Christophe Laloux, κάλεσε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να προτείνουν οικονομικά και τεχνικά βιώσιμα έργα και να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους ενώ σημείωσε ότι η ΕΤΕπ τα τελευταία 5 χρόνια, διέθεσε πάνω από 7,7 δισ. ευρώ στη χώρα για μια σειρά από επενδυτικά έργα και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.